Klan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. jun 2015, 20:12 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Link og justerer "den store rejsning" .....)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Klan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Klan)
Klaner i Skotland.
Skotsk våbenemblem tilhørende en klanchef for en opdigtet skotsk klan. Kun en klanchef har ret til tre ørnefjer.

Klan (keltisk) betyder "familie", "slægt", "æt" og var navnet på de keltiske stammer i det skotske højland og Irland. Stammen betegnede sig ved navnet på den formentlige fælles stamfader, og alle, som hørte til samme klan, anså sig for at være i familie og førte samme tilnavn. Til klanhøvdingen stod klanens medlemmer i et patriarkalsk forhold, og han havde stor indflydelse på dem, da der til troskabsforholdet kom følelsen af, at de var af samme slægt. Undertiden delte klaner sig i underafdelinger, eller flere klaner mente, at de nedstammede fra en fælles stamfader. De enkelte klanmedlemmer betegnede sig i Skotland med ordet "Mac", forkortet M’, og i Irland ved "Ua", i engelsk udtrykt ved O’, for at tilkendegive afstamningen (fx. Mac Donald, O’Connel). Denne stammeinddeling var meget skyld i, at der i det skotske højland var stadige indre uroligheder og fejder, da stammerne bekrigede hinanden indbyrdes, og ligeledes kunne der let rejses oprør, da det var nok for et parti at vinde klanhøvdingen for at sætte hele klanen i bevægelse.

Da klanhøvdingerne ivrigT understøttede Huset Stuart, blev hele klanforfatningen ophævet 1747 efter det store oprør i 1745.

Litteratur

  • Conrady: Gesch. d. Clanverfassung in den schottischen Hochlanden; Leipzig 1898,
  • W.F. Skene: The Highlanders of Scotland; 2 bind, London 1837,
  • W.F. Skene: Tribe communities in Scotland (appendiks til udgivelsen af John of Fordun’s Krønike; Edinburgh 1872,
  • H. Summer Maine: Early history of institutions; London 1875.

Eksterne henvisninger

SlægtsnavneSpire
Denne artikel om et slægtsnavn er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.