Klimabevægelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsens logo 500x500.png
Forkortelse Klimabevægelsen
Grundlæggelse 2007
Type Non-profit Klimaorganisation.
Hovedkontor Rentemestervej 80, 2400 København NV
Formand Frederik Roland Sandby
Eksterne henvisninger
Hjemmeside www.klimabevægelsen.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Klimabevægelsen i Danmark er Danmarks største sammenslutning af klima-græsrodsbevægelser, som arbejder for at modvirke menneskeskabt global opvarmning og oplyse om dens årsager og konsekvenser.[1] Klimabevægelsen blev dannet i efteråret 2007 af en gruppe borgere som fandt, at der manglende et klimaorienteret supplement til de eksisterende miljøorganisationer. Dens formelle stiftelse fandt sted den 2. marts 2008.[2]

Klimabevægelsen er tværpolitisk og lægger vægt på at arbejde ud fra et videnskabeligt grundlag. Det vil især sige rapporterne fra FN's Klimapanel (IPCC). [3]

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

Klimabevægelsen i Danmark koordineres af en bestyrelse med elleve medlemmer, der vælges på bevægelsens årlige landsmøder:

 • 1 forperson
 • 8 menige bestyrelsesmedlemmer (hvoraf halvdelen vælges direkte fra Klimabevægelsens medlems- og kampagnegrupper).
 • 2 suppleanter

Klimabevægelsen består af frivillige, som driver kampagner indenfor områder som de finder vigtigst, fx protester mod ny fossil infrastruktur eller udbredelse af idéer som klimabidrag og bonus. Mange deltager i medlems- og kampagnegrupper, som gennemfører aktioner og andet påvirkningsarbejde.

Klimabevægelsens medlems- og kampagnegrupper inkluderer: Den Grønne Studenterbevægelse[4], FridaysForFuture[5], Bedsteforældrenes Klimaaktion[6], AnsvarligFremtid[7], Citizen's Climate Lobby, Folkets Klimamarch København[8] og Klimapåmindelsen.

Klimabevægelsen i Danmark er officielt medlem af den internationale klimabevægelse 350.org og fungerer som dennes danske repræsentant.[9] Desuden deltager Klimabevægelsen i det danske NGO-miljønetværk 92-gruppen.

Klimabevægelsen opbyggede i 2020 et fungerende sekretariat, hvilket betyder at den daglige drift i dag varetages af Driftslederen, samt både betalte og frivillige sekretariatsmedarbejdere.

Aktiviteter[redigér | rediger kildetekst]

Klimabevægelsen og dens lokalafdelinger arrangerer løbende foredrag, debatmøder, happenings og fredelige demonstrationer, ofte i samarbejde med andre NGO'er og i forbindelse med internationale kampagner som 350-kampagnen[10] eller globale klimaaktionsdage.[11]

Klimabevægelsen har i samarbejde med Omstilling Nu organiseret den permanente kampagne AnsvarligFremtid, der har som mål at få danske pensionskasser til at sælge deres investeringer i fossil energi.[12] En nyere og sideløbende kampagne, AnsvarligKommune, er ligeledes organiseret af Klimabevægelsen, og har som mål at få danske kommuner til at sælge deres investeringer i fossil energi.[13] Andre nuværende temagrupper er Citizens' Climate Lobby DK, Klimaforældrene - Parents for Future, Bedsteforældrenes Klimaaktion, Den Grønne Ungdomsbevægelse, FridaysForFuture Danmark og mange ad-hoc grupper for specifikke aktiviteter, fx Klimateltet på Folkemødet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Klimabevægelsen i Danmark - hjemmeside
 2. ^ Information 2. marts 2008: "Klimaudfordringen skal ned på jorden", https://www.information.dk/indland/2008/03/klimaudfordringen-paa-jorden
 3. ^ "Politisk platform". Arkiveret fra originalen 10. juni 2016. Hentet 19. maj 2016.
 4. ^ https://dgsb.dk
 5. ^ https://klimastrejke.org
 6. ^ https://bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk/home/index.asp
 7. ^ https://ansvarligfremtid.dk
 8. ^ https://www.klimamarchkbh.com/
 9. ^ "350 i Danmark". Arkiveret fra originalen 4. juli 2016. Hentet 19. maj 2016.
 10. ^ 350.org
 11. ^ Civilsamfundets Klimaforum 2009 (Webside ikke længere tilgængelig)
 12. ^ AnsvarligFremtid
 13. ^ AnsvarligKommune