Klitgaarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Klitgården)
Gå til: navigation, søg
Klitgaarden med Kattegat i baggrunden
Klitgaarden set fra sø-siden 7. september 1997, hvor kongefamilien netop har afhændet villaen

Klitgaarden – eller "Kongevillaen", som mange i Skagen kaldte den – er beliggende på Damstedevej sydvest for Skagen på et stort areal på 48.000 m² - Klitgaarden er tegnet af en datidens største arkitekter Ulrik Plesner - som i mange andre henseender har sat sit præg på hele Skagen. Klitgaarden stod færdig i 1914 og blev opført til Kong Christian X. som sommerresidens. Klitgaarden er en tre-længet bygninger i to etager. Den er bygget i røde mursten, og kalket - som det er typisk for området - gul. Den har afvalmet rødt tegltag med hvidkalkede skorstene. Opførelsen kostede i datidens mønt ca. kr. 40.000, heraf murerarbejdet kr. 16.068, og snedker og maler skulle have kr. 7.938,- arkitekten Ulrik Plesner har ligeledes tegnet en del af møblerne som stadig er i Klitgaardens stuer.

Kong Christian X og dronning Alexandrine benyttede Klitgaarden i længere perioder - indtil de dør i henholdsvis 1947 og 1952. Derefter overgik Klitgaarden til arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde - arveprinsessen er længstlevende og dør som 83 årig i 1995 - og de tre arvinger satte Klitgaarden til salg.

Det var Skagens daværende kommunaldirektør Karen Krause Jensen[1]der tog initiativ til at skabe et refugium hvor forbilledet var et refugium San Cataldo beliggende nær Amalfi i Italien. Andre initiativtagere trådte til bl.a. Advokat Niels Gangsted-Rasmussen - forfatteren Klaus Rifbjerg - Knud W. Jensen som er Louisianas grundlægger - fhv. landsdommer Frans Lichtenberg - og rektor for Handelshøjskolen Finn Junge-Jensen.

Siden år 2000 har Klitgaarden fungeret som refugium for videnskabsmænd og kunstnere, som enten i kortere eller længere tid arbejder dybt koncentreret. Tusindvis af forskere, Phd-studerende, forfattere, malere og mange mange andre faggrupper har produceret, diskuteret, kreeret, tænkt og sikkert også grinet. Der blevet produceret store værker og listen af beboere er lang. En af Danmarks forfattere Kirsten Thorup - har også været gæst og har udtalt - hver gang jeg pakker min computertaske og kuffert med bøger og papirer, som jeg slæber med mig hele vejen på den seksogenhalv times lange togtur fra København til Skagen, spørger jeg mig selv: Hvorfor gør jeg det her, Hvorfor alt det besvær, når jeg lige så godt kunne arbejde og skrive hjemme i min lejlighed??? Når jeg ankommer til Klitgården og installerer mig i Prinsens værelse har jeg svaret: DERFOR.

Refugiet har en uafhængig venneforening med ca. 250 medlemmer (2015).[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ politiken.dk (24. juli 2010): Hellerupuge distraherer ikke Skagens refugium, hentet 20. juli 2017
  2. ^ klitgaarden.dk: Refugiet Klitgaardens venner', hentet 20. juli 2017

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 57°42′43.9″N 10°34′08″E / 57.712194°N 10.56889°Ø / 57.712194; 10.56889