Knudshoved Fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Knudshoved Fyr
Knudshoved Fyr
Lokalitet
Sted Knudshoved
Placering på den østlige pynt af Østerø
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 12 m
Lysets højde 16 moh.
Synlighed Hvidt: 12 sømil
Rødt: 10 sømil
Grønt: 10 sømil
Fyrkarakter Oc.WRG.10s
Funktion Vinkelfyr
Opført 1727-1750
Driftsperiode Fra opførelse til nu
Internationalt ordningsnummer C1556
Oversigtskort

Knudshoved Fyr er et fyrtårn på østsiden af halvøen Knudshoved, der sydøst for Nyborg skyder sig ud mellem Nyborg Fjord og Storebælt.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det første fyr blev oprettet af postvæsenet mellem 1727 og 1750 og var et vippefyr, hvor man med et vippesystem hejste en kurv med et brænde- eller kulbål op, så det kunne ses på afstand. I 1809 blev det afløst af et 3 meter højt tårn med en Argand-lampe, som gav mange gange større lysstyrke end hidtil kendte lys. Denne lampe blev opfundet af den schweiziske fysiker Aimé Argand i 1782 og havde en rørformet væge, så luften kunne strømme til både omkring vægen og inden i den. Vægen stod i et glasrør, der var åbent foroven og også bidrog til bedre lufttilstrømning.[1] På Knudshoved Fyr blev lampens lys forstærket med 7 parabolspejle.

Den næste forbedring kom i 1822, hvor lamper og spejle blev erstattet af en enkelt "siderallampe", udviklet af kontreadmiral Poul de Løvenørn, som i 1811 fik sæde i kanal-, havne- og fyrdirektionen. Han indsendte beskrivelse af lampen til Videnskabernes Selskab. Undervejs fik han for øvrigt den fremsynede ide, at lanternen kunne rotere langsomt og dermed afgive fx 2 minutters blink, som lettere kunne pejles end tidligere fyrs blink, der hurtigt forsvandt.[2]

I 1857 blev siderallampen udskiftet med et linseapparat. I 1894 blev der bygget et 7 m højt jerntårn og fyret blev omdannet til vinkelfyr. I 1918 blev energikilden ændret til blaugas. Det nuværende fyrtårn blev opført i 1948. Vippefyret ved siden af fyrtårnet, et såkaldt "papegøjefyr", er en rekonstruktion, der blev opført i 1983.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]