Spring til indhold

Kobberbæltet

Koordinater: 12°S 28°Ø / 12°S 28°Ø / -12; 28
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Centralafrikanske kobberbælte geologisk kort over Katanga Supergroup og mineplaceringer

Kobberbæltet (en:Copperbelt, fr: ceinture du cuivre) er et landskab i Centralafrika, som ligger i grænseområdet mellem det nordlige Zambia og den sydøstlige del af Demokratiske Republik Congo. Det er kendt for kobberminedrift.

Traditionelt omfatter udtrykket Kobberbæltet mineregionerne i Zambias Copperbelt-provins (især omkring byerne Ndola, Kitwe, Chingola, Luanshya og Mufulira) og Congos Haut-Katanga og Lualaba provinser (især Lubumbashi, Kolwezi og Likasi). Forekomsterne er opstået på grund af den neoproterozoisk sekvens af de geologiske formationer Katanga Supergruppen.

I nogle sammenhænge dækker udtrykket Copperbelt kun områderne i Zambias Copperbelt, som blev en provins kort efter uafhængigheden i 1964. Den fik da navnet "Den vestlige provins". Præsident Kenneth Kaunda ændrede navnet til sin nuværende "Copperbeltprovinsen" i 1969. Siden Bantu-udvidelsen er både Congos Katanga- og Zambias Copperbelt-regioner blevet kaldt "Ilamba" eller "Lambaland" efter Lamba-folket. Begge provinser er rige på mineralrigdomme.

Kobberbæltet var ikke beboet før Lambafolket slog sig ned ved Kashibasøen, og derfra spredte Lamba-riget sig østpå, nordpå, sydpå og vestpå.

Rwandiske migrantarbejdere i en congolesisk kobbermine, ca. 1920, under den belgiske koloniperiode
Kopperbæltets minedriftscentre
Prækolonial kobbermønt fra Katanga-provinsen. Disse mønter, der danner Katanga-korset, produceres ikke længere, men de resterende bruges symbolsk blandt traditionelle familier til betaling af medgift (sammen med penge og andre varer).

Den vestlige industris opdagelse af kobber i Zambia skyldes til dels den amerikanske spejder Frederick Russell Burnham, der i 1895 ledede han Northern Territories (BSA) Exploration Co.-ekspeditionen. De slog fast, at der fandtes større kobberforekomster i Centralafrika.[1] Langs Kafue-floden i det daværende nordlige Rhodesia (nuværende Zambia) så Burnham mange ligheder med de kobberforekomster, han havde arbejdet ved i USA, og han stødte på indfødte, der bar kobberarmbånd.[2] I sin rapport til det britiske sydafrikanske selskab sagde Burnham om regionen:[3]

Omkring 200 miles nord for vandfaldene ved Incallafloden og tolv miles fra Kafukwe [nu kendt som Kafue-floden] og stadig på det høje plateau er sandsynligvis et af de største kobberområder på kontinentet. De indfødte har arbejdet med denne malm i evigheder, hvilket ses på deres gamle affaldspladser, og de arbejder med den i dag. Forekomsten er meget omfattende og når helt til Katanga ... De indfødte, der bor i denne del af landet, er dygtige håndværkere og har byttet deres kunsthåndværk med alle besøgende, og så langt væk som til portugiserne på vestkysten og araberne i østafrika. Disse indfødte, som er minearbejdere og forarbejdere af kobber og jern, og som boede på stedet, ville give netop det nødvendige element i udviklingen af disse forekomster... ...Den stigende brug af kobber gør det til et rimeligt bud på af de mest værdifulde produkter et land kan have.

.

Mange år senere byggede British South Africa Company byer langs floden, og en jernbane til at transportere kobberet gennem Mozambique.[4]

I 1950'erne var Copperbelt, inklusive Roan Antilope Mine, Nkana Mine, Nchanga Mines, Mufulira Mine og Rokana Mine, det største kobberproducerende område i verden.

Mineralerne Chalcopyrit, bornit og chalcocite er fundet i de metamorfoserede kalkskifer og arkoser i Lower Roan-formationen i Katanga-systemet.[5]

Katanga Supergruppe

[redigér | rediger kildetekst]
Naturligt kobber fra Mufulira-minen i Copperbelt-provinsen i Zambia, hvor Katanga Supergroup-formationerne udvindes for kobber

Katanga Supergruppen er en neoproterozoisk sekvens af geologiske formationer der er fundet i det centrale Afrika.[6] Formationen har rige lagdelte kobber-koboltforekomster, der er udvundet i udstrakt grad fra det centralafrikanske kobberbælte i Zambia og Den Demokratiske Republik Congo. Særligt rige udspring af Roan-gruppen i supergruppen, forekommer i den østlige Katanga-provins i Den Demokratiske Republik Congo, hvor der har været kobberminedrift i åbent brud.

Katanga Supergroup ligger inkonformt over 883 Ma Nchanga Granite.[6] Katangan Supergruppen er opdelt i fire metasedimentære serier fra de ældste siliklastiske og dolomitiske Roan Group- konglomerater, over sandsten og skifre, til Nguba-gruppen med hovedsageligt karbonater og kulstofrige skifre, og den yngste, øverste Kundelungu-gruppe, som også omfatter ismetasedimenter og en cap-carbonat.[6][7]

  1. ^ Baxter, T.W.; E.E. Burke (1970). Guide to the Historical Manuscripts in the National Archives of Rhodesia. s. 67.
  2. ^ Burnham, Frederick Russell (1926). Scouting on Two Continents. Doubleday, Page & company. s. 2, Chapters 3 & 4. OCLC 407686.
  3. ^ Burnham, Frederick Russell (1899). "Northern Rhodesia". I Wills, Walter H. (red.). Bulawayo Up-to-date; Being a General Sketch of Rhodesia . Simpkin, Marshall, Hamilton, Kent & Co. s. 177-180.
  4. ^ Juang, Richard M. (2008). Africa and the Americas: culture, politics, and history : a multidisciplinary encyclopedia, Volume 2 Transatlantic relations series. ABC-CLIO. s. 1157. ISBN 1-85109-441-5.
  5. ^ Heinrich, E. Wm. (1958). Mineralogy and Geology of Radioactive Raw Materials. New York: McGraw-Hill Book Company, Inc. s. 298.
  6. ^ a b c Master, S; C. Rainaud; R.A. Armstrong; D. Phillips; L.J. Robb (2005). "Provenance ages of the Neoproterozoic Katanga Supergroup (Central African Copperbelt), with implications for basin evolution". Journal of African Earth Sciences. 42: 41-60. doi:10.1016/j.jafrearsci.2005.08.005.
  7. ^ Rainaud, C.; S. Master; R.A. Armstrong; L.J. Robb (2005). "Geochronology and nature of the Palaeoproterozoic basement in the Central African Copperbelt (Zambia and the Democratic Republic of Congo), with regional implications". Journal of African Earth Sciences. 42: 1-31. doi:10.1016/j.jafrearsci.2005.08.006.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]

12°S 28°Ø / 12°S 28°Ø / -12; 28