Kold fusion

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kold fusion er en fusionsproces der foregår ved eller tæt på stuetemperatur og atmosfæretryk, i modsætning til normale fusionsprocesser der foregår ved flere millioner grader i et plasma.

Kold fusion var et af de varme emner i 1990'erne, da det blev set som en nærmest uudtømmelig, ren energikilde, men er til dato ikke lykkedes at realisere.

Den teoretiske mekanisme[redigér | redigér wikikode]

Kold fusions mest betydningsfulde problemer er for mange forskere, at de nuværende teorier, som beskriver den traditionelle varme kernefusion, ikke kan forklare, hvordan kold fusion kan opstå ved relativt lave temperaturer. Og at der ikke på dette tidspunkt er nogen accepteret teori, som kan forklare, hvordan kold fusion fungerer.

Udtalelse[redigér | redigér wikikode]

DoE-panelet sagde i 1989: Kernefusion ved stuetemperatur, af den type, som er omtalt i denne rapport, vil være imod alt vi har lært om kernefusion gennem det sidste halve århundrede; det ville kræve opfindelsen af en helt ny kernefusions proces, men man genkender også, at manglen på tilfredsstillende forklaring, ikke kan blive brugt til at afvise beviser fra eksperimenter.

Observationer[redigér | redigér wikikode]

Observationer af kold fusion er modsatte af den traditionelle fysik i kernefusion på flere forskellige måder:

  • Den overordnede kerne reaktion: Den normale tæthed af atomer i palladiumstaven ser ud til at være umådeligt for lidt til at tvinge par af stofferne sammen til, at der vil opstå en fusion, ifølge de dominerende teorier. Den normale afstand er omkring 0,17 nanometer, med den afstand kan den stærke tiltrækkende kernekraft ikke overkomme Coulomb frastødelsen. Faktisk er deuterium (D2) atomer tættere på hinanden i deuteriumgasmolekyler, hvilket ikke viser fusion.
  • Deuteriumfusionsprodukter: Hvis den overskydende varme blev genereret ved fusion mellem to deuteriumatomer, ville det mest sandsynlige output være enten et tritiumatom og en proton eller 3He og en neutron. Antallet af neutroner, tritium og 3He, som er blevet observeret i Stanley Pons og Martin Fleischmanns eksperiment, har været et godt stykke under det forventede i forhold til varmen, der blev genereret, hvilket indebærer at disse fusions reaktioner (oven over) ikke kan forklare det. Hvis den overskydende varme blev genereret af den varme fusion af 2 deuteriumatomer til 4He, en reaktion som normalt er ekstremt sjælden, ville der opstå gammastråler og helium. Igen, er for få gammastråler og heliumatomer blevet observeret til at forklare den overskydende varme.
  • Snakken omkring varme: Der er ingen kendt mekanisme som vil frigive fusions energi i form af varme i stedet for stråling indenfor det relativt lille metalgitter. Robert F. Heeter sagde, at den direkte ændring af fusionens energi til varme ikke var muligt på grund af energi- og kraftkonservering og lovene omkring speciel relativitet.

Fortalere[redigér | redigér wikikode]

Fortalerne for kold fusion har foreslået forskellige mere eller mindre holdbare teorier der kan forklare de rapporterede observationer. Sådanne ideer er lige modsat de dominerende fysiske teorier og de gældende afprøvede beviser.

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.