P versus NP

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kompleksitetsklasse P og NP)

P versus NP (også kaldet P=NP?) er et uløst problem indenfor tidskompleksitet og datalogi. Uformelt, kan problemet beskrives som:

"Kan alle algoritmer, hvis svar kan verificeres af en computer hurtigt, også løses af en computer hurtigt?"

Mere formelt kan det skrives som:

"Kan alle algoritmer, hvis resultat kan verificeres på polynomisk tid, også komputeres på polynomisk tid?"

Problemet spørger om alle elementer i P-klassen, også kan findes i NP-klassen. P står for polynomiel tid og NP står for non-deterministisk polynomiel tid, som ofte er søgende algoritmer. En NP-klasse algoritme (f.eks. O(n2)) kan eksekveres på polynomiel tid med en non-deterministisk Turing-maskine.

P=NP vil implicere, at man kan gøre enhver søgealgoritme meget hurtigere. Dette betyder dog ikke, at man finder denne hurtige søgealgoritme, bare ved at bevise P=NP.

Problemet er en del af Millenniumproblemerne.

I en undersøgelse, hvor man spurgte 100 videnskabsfolk, troede 61, at svaret var nej, 9 troede, at svaret var ja, 22 var usikre og 8 troede, at spørgsmålet ikke afhænger af aksiomerne, og derfor ikke er muligt at bevise.

Den person, som løser problemet, vil blive belønnet med 1 million US Dollar (cirka 6,77 millioner DKK) af "The Clay Mathematics Institute".[1]

Populær kultur[redigér | rediger kildetekst]

Filmen Traveling Salesman fra 2012 er historien om fire matematikere, der er hyret af den amerikanske regering til at løse P vs NP-problemet.

I den syvende sæson af The Simpsons i det sjette afsnit med titlen "Treehouse of Horror VI", ses ligningen P=NP kort efter, at Homer ved et uheld faldt ind i den "tredje dimension".

I anden sæson af Elementary i det andet afsnit med titlen "Solve for X", handler plottet om, at Sherlock og Watson efterforsker mordene på matematikere, der forsøgte at løse P vs NP.

I romanen Rubinkretsen af ​​Martin G. Ljungqvist kredser plottet om matematikere og P vs NP-problemet.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

MatematikSpire
Denne artikel om matematik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.