Kongeriget Valencia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Konge af Valencia)
Kongeriget Valencia

Regne de València (catalansk)
Reino de Valencia (spansk)
Regnum Valentiae (latin)
Kongerige under Aragoniens krone
1238–1707
Valencias flag
Flag
Valencias nationalvåben
Nationalvåben
Kongeriget Valencia og dets administrative opdeling
Kongeriget Valencia og dets administrative opdeling
Hovedstad Valencia
Officielle sprog Valenciansk, aragonsk, latin
Religion
Romersk-katolsk, islam, jødedom
Regeringsform Monarki
Konge  
• 1238–1276
Jakob 1.
• 1700–1707
Karl 3.
Lovgivende forsamling Corts Valencianes
Historisk periode Middelalderen, Tidlig moderne tid
• Etableret
1238
• Ophørt
1707
Efterfulgte
Efterfulgt af
Billede mangler Taifa
Kongeriget Spanien
I dag en del af Spanien
Den kristne erobring af Kongeriget Valenica (brune nuancer); 1800-tallets tilføjelser til den nuværende region Valenica (grøn) hørte ikke med til det historiske kongerige.

Kongeriget Valencia (catalansk: Regne de València; spansk: Reino de Valencia; latin: Regnum Valentiae) var et kongerige på østkysten af den Iberiske Halvø, der eksisterede fra 1238 til 1707. Kongeriget havde centrum i byen Valencia, og dets område er mere eller mindre sammenfaldende med den nuværende spanske region Valencia. Kongeriget Valencia var under hele sin eksistens et af rigerne, der indgik i Aragoniens krone.

Kongeriget Valencia blev oprettet i 1238 af kong Jakob 1. af Aragonien (kaldet Jakob Erobreren), efter han med aragonske og catalanske styrker havde erobret det mauriske taifa Balansiya under Reconquistaen, den langstrakte erobring af den Iberiske Halvø fra maurerne. Han organiserede området som et kongerige under Aragoniens krone. Det var dermed undergivet de aragonske kongers herredømme men havde sin egen administration og institutioner.

Da Aragoniens krone blev forenet med Castiliens krone i en dynastisk union, der dannede Kongeriget Spanien, blev Kongeriget Valencia et af rigerne, der udgjorde det spanske monarki. Kongeriget Valencia blev opløst af kong Filip 5. af Spanien i 1707 som konsekvens af Nueva Planta-dekreterne, der var et resultat af den Spanske Arvefølgekrig.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]