Kongefasan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kongefasan
Königsfasan (Syrmaticus reevesii) cropped.jpg
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 VU da.svg
Sårbar (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Galliformes (Hønsefugle)
Familie Phasianidae (Fasanfugle)
Slægt Syrmaticus
Art S. reevesii
Videnskabeligt artsnavn
Syrmaticus reevesii
(Gray, 1829)
Hjælp til læsning af taksobokse

Kongefasan

(Syrmaticus reevesii) er en stor fasan i slægten Syrmaticus. Den kommer oprindeligt fra Kina. Den er opkaldt efter den Britiske naturalist John Reeves, som var den første, der introducerede et levende eksemplar til Europa i 1831.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Hannen måler 210 cm (83 in) i længden (Halen kan måle op til 2.4 m (7.9 ft) i længden.) og vejer ca. 1500 g (3.371 lb). Hannens fjerdragt er lys med skaleret gylden hvid og rød, grå ben, brun iris. den har bar rød hud omkring øjnene. Hovedet er hvidt med et smalt sort bånd omkring øjnene. Hannen har en meget lang sølv og hvid hale med kastanjefarvede striber. Konge fasanen er nævnt i Guinness World Records 2008 for at have de længste halefjer for nogen fuglart, denne rekord var ellers tilhørende Argus fasanen. Hunnerne måler 75 cm (30 in) i længden og vejer ca. 950 g (2.092 lb). De er brune med en sort krone, grå brune halefjer.

Der findes ingen kendte underarter, men der findes en del variationer i fjerdragterne.

Udbredelse og levesteder.[redigér | rediger kildetekst]

Konge fasanen oprinder fra de evigt grønne skove i central og øst Kina.De kan også bo på åbne steder, dog tæt på skoven. Halen hos hannerne vokser ca. 30 cm (12 in) hvert år.

De er blevet introduceret til jagt og som pryd fugle i USA, Den Tjekkiske rep., Frankrig og stor Britanien. I de sidste tre lande har de opbygget en mindre ynglende bestand, og de bliver stadig lukket ud for jagt, ofte sammen med den almindelig fasan.

På grund af den til stadighed faldende mulighed for levesteder og rovjagt pga. man ønsker at spise den og bruge dens smukke lange halefjer, er Konge fasanen kommet på IUCN liste over truede arter. Det menes at der kun er omkring 2000 fugle tilbage i den vilde natur.

Adfærd[redigér | rediger kildetekst]

Konge fasanen er en hårdfør fugl der er i stand til at tåle både varmt og koldt vejr. De foretrækker at have deres reder højt oppe. Hunnerne ligger 7-14 æg i April-Maj, rugetiden er ca 24-25 dage. Konge fasanen er ofte aggressive overfor mennesker, dyr og andre fasaner, især under ynglesæsonen.

Deres kald er ulige andre jagtfugles, det er mere musisk. Deres kost består hovedsageligt at planter, korn og forskellige frø.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FuglSpire
Denne artikel om fugle er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.