Konjunktion (astronomi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
"Superior-conjunction" = øvre konjunktion, "Greatest-eastern elongation" = største østlige elongation, "Inferior-conjunction" = nedre konjunktion, "Eastern-quadrature" = østlige kvadratur, α er vinklen mellem Jorden og Solen, ε er vinklen mellem Solen og planeten.
For alternative betydninger, se Konjunktion. (Se også artikler, som begynder med Konjunktion)

Når to (eller evt. flere) medlemmer af Solsystemet mødes på himmelhvælvet, kaldes det for konjunktion ((latin): conjunctio, forbindelse). Mødet er naturligvis kun tilsyneladende. F.eks. mødtes Venus og Jupiter fredag morgen d. 1. februar 2008 kort før solopgang, idet de kunne ses i samme retning, men de er selvsagt langt fra hinanden i Verdensrummet. I gamle dage vidste man ikke, at himmellegemerne bevægede sig imellem hinanden i tre dimensioner, men troede, at de alle befandt sig i samme afstand fra Jorden, hvilket gav mødet en mere dramatisk betydning.

Månen[redigér | rediger kildetekst]

Når Månen er i konjunktion er den mellem Solen og Jorden og viser sig som nymånen.

Indre planeter[redigér | rediger kildetekst]

Når Merkur og Venus er tættest på Jorden er de i nedre konjunktion. Planeterne vender natsiden mod Jorden og er 'ny'.

Når Merkur og Venus er fjernest fra Jorden er de i øvre konjunktion. Planeterne vender dagsiden mod Jorden og er 'fuld'.

Ydre planeter[redigér | rediger kildetekst]

Når en ydre planet er på den anden side af Solen er den i konjunktion, når den er på samme side af Solen er den i opposition.

Jupiter og Saturn er i konjunktion den 21. december 2020. De to planeter står i lige linje med hinanden set fra Jorden, hvilket er første gang i 800 år..[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

AstronomiSpire
Denne artikel om astronomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.