Konservativ Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Konservativ Ungdom
KU
 
Formand Christian Holst Vigilius
Næstformand Anders Callisen Jørgensen
 
Grundlagt 1904
Hovedkontor Allégade 24A, 1.
2000 Frederiksberg
Antal medlemmer 1.846 (ifølge DUFs 2021-opgørelse)[1]
Moderparti Det Konservative Folkeparti
 
Politisk ideologi

Konservatisme

Socialkonservatisme Liberalkonservatisme Nationalkonservatisme
 
Website www.konservativungdom.dk
 

Konservativ Ungdom (formelt Konservativ Ungdoms Landsorganisation) er en dansk politisk ungdomsorganisation, der er tilknyttet Det Konservative Folkeparti. Organisationen blev stiftet i 1904.

KU er medlem af tre internationale organisationer: International Young Democrats Union, Youth of the European Peoples Party (YEPP) og Nordisk Ungkonservativ Union.

KU har ca. 1.850 medlemmer, hvilket gør organisationen til Danmarks tredjestørste ungdomsparti.[1] Største lokalforening er Konservativ Ungdom i København.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Logo 1983-93

Organisationen stiftedes 8. december 1904 som Danmarks Konservative Ungdomsforeninger. Organisationen blev stiftet uafhængigt af det konservative parti, Højre. Den første lokalafdeling, Konservativ Ungdom i Stor-Århus, blev stiftet den 25. maj 1903. Det gør Konservativ Ungdom til Danmarks ældste politiske ungdomsorganisation.[2][3][4][5][6][7]

Logo fra 1930

Konservativ Ungdom havde i mellemkrigstiden op mod 30.000 medlemmer.[8] KU undergik i årtiets begyndelse en ideologisk nyorientering med udgangspunkt i radikalkonservative tanker om det sociale fokus og kritikken af liberalismen. Store dele af KU gav også udtryk for en kritik af parlamentarismen og de kriser, som den havde medført. I stedet var man inspireret af ideerne om en korporativ stat, hvor man især i 1932-1936 hentede inspirationen fra den italienske fascisme. Bevægelsens ydre former afspejlede i høj grad denne nyorientering med marcherende stormtropper, der brugte den opadstrakte højre arm som hilsen. Efterhånden som Hitlers politik i Tyskland – og forfølgelsen af jøderne – blev kendt, tog man imidlertid kraftig afstand til Hitler.[9] Uniformering og totalitær inspiration var udbredt i andre ungdomsorganisationer, og der var sammenstød mellem KU'ere, DSU'ere og ungkommunister. I 1933 indførte Folketinget forbud mod politiske uniformer.

Efter 1936 styrkedes den interne kritik af den ideologiske nyorientering under Aksel Møllers formandsskab. I tiden op imod 2. verdenskrig så KU nazismen og kommunismen som nationens hovedfjender og søgte i tale, skrift og agitation at bekæmpe dem. Bøger som "Drengene fra Sankt Petri", der handler om KU Aalborg, fortæller om det. Træning af modstandskæmpere foregik under dække af terrænsport i KU's sommerhus i Skælskør, Guldberghus, der var kendt som Kobæk Hus og stadig bruges af KU til det berømte lederskabskursus "Konsulent Kursus", der tager udgangspunkt i frihedskampen under 2. Verdenskrig.

Formænd[redigér | rediger kildetekst]

Formænd for Konservativ Ungdom:[10]

Struktur[redigér | rediger kildetekst]

Forretningsudvalget (FU) er KU's øverste ledelse og har ansvaret for økonomi, kampagner, presseudmeldinger, konferencer og kurser. FU har syv medlemmer: formand, næstformand og fem menige. De vælges på KU's ordinære landsråd. Siden 27. marts 2022 har forretningsudvalget bestået af landsformand Christian Holst Vigilius (KU i København), næstformand Anders Callisen (Randers KU), Daniel Bekesi (Gentofte KU), Maria Pryds Frederiksen (Lolland-Falster KU), Benjamin Tvede (KU i Stor-Århus), Karen Helene Fagerhøj (Hillerød KU) og Jonas Mosumgaard (Odense KU). Konservativ Ungdom har en landssekretær og en økonomimedarbejder. Landssekretær er Emil Haugaard (KU i Hjørring), som har været ansat siden juli 2021. Landssekretæren og økonomimedarbejderen varetager den daglige administration af landsorganisationen og administrationsapparatet[11].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b "Driftstilskud - politiske ungdomsorganisationer 1994-2021. Hentet fra DUFs hjemmeside 9. april 2022" (PDF). Hentet 9. april 2022.
 2. ^ Ungdomsbureauet (2017): "De Engagerede" (s. 119)
 3. ^ Ole Lange og Alex Frank Larsen (2010): "Outze. Reporter - Redaktør - Revser. En biografi" (kapitel 9)
 4. ^ Dansk Ungdoms Fællesråd: "Politiske organisationer"
 5. ^ StudenterGUIDEN: "Konservativ Ungdom"
 6. ^ Konservative i Odense: "Odense Konservative Avis, Det Grønne Blad, oktober 2004, 11. årgang, nr. 3" (s. 16)
 7. ^ Viborg Stiftstidende, 4. december 1954 (s. 3)
 8. ^ Knud Holt Nielsen: Danske konservative var fascineret af fascismen. Kronik i Information 29. januar 2004.
 9. ^ Bjørn Pedersen. "Kampen om demokratiet 1930-45". Arkiveret fra originalen 2. juli 2007. Hentet 2007-10-08.
 10. ^ Vores historie, Konservativ Ungdom, hentet 9. december 2021
 11. ^ https://konservativungdom.dk/fu/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]