Konstantinopels fald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Konstantinopel belejret, billede fra 1499

"Konstantinopels fald" henvender til byens fald til det Osmanniske Rige på tirsdag 29. maj 1453, ofte betragtet som enden af Middelalderen.

Faldet skete efter det osmanniske riges belejring af byen, under ledelse af den 21-år gamle osmanniske Sultan Mehmed II, mod den forsvarende hær under ledelse af den byzantinske kejser Konstantin XI Palaiologos. Belejringen varede fra fredag, den 6.april, 1453 indtil tirsdag den 29 maj, 1453 (i henhold til den julianske kalender), indtil byen blev erobret af osmannerne.

Tilfangetagelsen af Konstantinopel (og to andre byzantinske områder som snart faldt derefter) markerede afslutningen på det Byzantinske Rige. Samtidig var det, sammen med belejringen af Beograd også et massivt slag for kristenheden. Efter erobringen gjorde Mehmed Konstantinopel til hovedstad i det osmanniske rige.

Flere græske og ikke-græske intellektuelle flygtede fra byen før og efter belejringen, hvor af de fleste migrerede til Italien, medbringende oldtidsmanuskripter. Nogle markerer afslutningen af middelalderen ved faldet af Konstantinopel og som starten på renæssancen.


Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: