Kontek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Omfordelerstationen Bentwisch, nær Rostock, der er en del af Kontek.

Kontek HVDC er en 170 km lang HVDC transmissionsforbindelse mellem Sjælland og Tyskland. Navnet "Kontek" er en sammentrækning af ordene "kontinent" og det tidligere sjællandske elselskab Elkraft, der brugte forkortelsen "ek". Kontek drives i dag i fællesskab af Energinet.dk og den tyske systemoperatør 50Hertz Transmission GmbH.

Forbindelsen[redigér | redigér wikikode]

Kontek forbindelsen er fuldstændigt kabellagt og starter på den danske side i en omformerstation ved Bjæverskov, som er forbundet til det sjællandske 400 kV eltransmissionsnet. Fra omformerstationen går det enpolede kabel ned gennem Sjælland, krydser Storstrømmen via et søkabel og forsætter gennem Falster til Gedser. Fra Gedser Odde går et 43 km langt søkabel til den tyske kyst nær Warnemünde. Den tyske omformerstation befinder sig i Bentwisch nær Rostock. Forbindelsen blev sat i drift i 1995 og har en overføringseffekt på 600 MW ved en spænding på 400 kilovolt.

Elektrodestationer[redigér | redigér wikikode]

Kontek er en enpolet forbindelse og kræver derfor en returvej for strømmen. Ligesom ved Konti-Skan og Skagerrak HVDC forbindelserne anvendes havet som returleder, idet man herved sparer et returkabel. På den danske side er der etableret en elektrodestation ca 2 km ud for Stevns Klint. Elektrodestationen er forbundet til Bjæverskov stationen via et 33 km langt standard PEX kabel på 17,5 kilovolt. Selve elektroden består af et 2000 kvadratmeter stort titan-net udlagt på havbunden. Da elektrodestationen på den danske side virker som anode kan der dannes klor på grund af elektrolyse af havvandet. Klordannelsen skabte i anlægsfasen bekymring hos blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og fiskeriorganisationer. Med det valgte design af elektrodestationen er dannelsen af klor minimeret til 1,5 tons per år. Elektrodestationen på den tyske side er en kobberring, der virker som katode og derfor ikke udgør noget miljøproblem. [1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kontek får start tilladelse Ingeniøren 18. nov 1994