Kontrarevolution

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Vendéerkrigen var en royalistisk opstand, der blev undertrykt af de republikanske styrker i 1796.

Kontrarevolution, modrevolution, en magtovertagelse, der tilintetgør revolutionens landevindinger.

Oprindeligt sigter begrebet til de kongetro grupper, der gjorde oprør mod den franske revolution. I løbet af 1800-tallet sigter det til grupper, der modarbejdede såvel de socialistiske som borgerlige revolutioner, mens det i løbet af 1900-tallet først og fremmest blev anvendt som betegnelse af modstand mod socialistiske revolutioner, hovedsageligt fordi antallet af borgerlige revolutioner aftog.

Begrebet anvendes af sympatisør til en revolution. Hitlers magtovertagelse i Tyskland 1933 ses af nogle[hvem?] som en kontrarevolution i forståelsen, at magtovertagelsen betød afskaffelsen af demokratiet i Tyskland. Også genindførelsen af kapitalismen i Sovjetunionen betegnes af nogle[hvem?] som en kontrarevolution, idet planøkonomien afskaffedes.

Nogle, der bekæmper det revolutionære alternativ og stræber efter at gennemføre en kontrarevolution, betegnes som kontrarevolutionær. I nogle tilfælde er betegnelsen blevet anvendt af forskellige antikommunistiske grupper som Contras i Nicaragua.

Se også[redigér | rediger kildetekst]