Korintisk orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Søjlen nederst til venstre er korintisk.

Den korintiske orden inden for den antikke arkitektur blev udviklet i Grækenland i det 5. århundrede f.Kr. Den er opkaldt efter byen Korinth. De ældste eksemplarer af denne søjleorden er imidlertid fundet i Apollontemplet i Bassae. [1]

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Søjlerne er cylindriske eller svagt kegleformede med langsgående furer (kanneleringer) og med både søjlefod og kapitæl (søjlehoved) rigt udsmykket. Kapitælet kendes på, at det er klokkeformet, og dertil udskåret med stiliserede akantusblade. Søjlerne blev placeret ved indgangen til templer i den korintiske stil. Disse templer er meget lig de joniske, men er dog dekoreret mere omfattende.

Korintiske søjler ser ens ud fra alle fire sider, mens de joniske er beregnet til at ses forfra. Den korintiske søjle blev den foretrukne i romersk arkitektur. Den bliver iblandt kaldt "den kvindelige søjleorden", fordi den benyttes i de øverste søjlegange i Colosseum og bærer mindst vægt – til forskel fra den "mandlige" doriske, som benyttes nederst og dermed bærer en større vægt.

Mindesmærket for Lysikrates i Athen.

Hovedforskellen mellem korintisk og jonisk søjleorden er kapitælernes form, og at der ikke findes egne hjørnekapitæler i korintisk orden. Entablementet (bjælkeværket) har den samme opbygning med arkitrav, frise og gesims. Der er i den korintiske orden mere tendens til at variere proportionerne mellem disse, end hvad man ser i de andre ordner. Søjlerne har som regel entasis, basis og kannelurer (lodrette riller) som på joniske søjler, men er ofte noget smallere. Den regnes som en "lettere" orden end den joniske; og i bygninger, hvor flere ordner er kombineret, som Colosseum i Rom, sættes joniske søjler lavere end de korintiske.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Mindesmærket efter Lysikrates, der var sponsor for opsætninger på Athens Dionysos-teater i 330'erne f.Kr, har seks korintiske søjler. [2]

Også i nyere tid er korintisk orden anvendt i arkitekturen, fx i Nationalarkivet i Washington D.C. [3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Temple of Apollo Epicurius at Bassae - UNESCO World Heritage Centre
  2. ^ Monument of Lysicrates
  3. ^ Larger Image
Arkitektur Stub
Denne arkitekturartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.