Kortnæbbet gås

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kortnæbbet gås
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Anseriformes
(Andefugle)
Familie Anatidae
(Egentlige andefugle)
Underfamilie Anserinae
(Svaner og gæs)
Slægt Anser
Art A. brachyrhynchus
Videnskabeligt artsnavn
Anser brachyrhynchus
Baillon, 1834
Hjælp til læsning af taksobokse
Kortnæbbet gås
Lyden af kortnæbbede gæs.

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Kortnæbbet gås (Anser brachyrhynchus) er en andefugl som tilhører gruppen af grå gæs. Arten findes opdelt i to bestande, der yngler henholdsvis på Island/Grønland og Svalbard. Kortnæbbet gås ligner sædgås, men har lyserøde ben og et mere kompakt hoved med et kort næb, der er sort og lyserødt.

Dens længde er 64-76 cm og den har et vingefang på 137-161 cm lang. Den kan leve i 10-20 år.[1]

Kortnæbbet gås
Græssende kortnæbbede gæs
Anser brachyrhynchus
Anser brachyrhynchus

Udbredelse og træk[redigér | rediger kildetekst]

Island/Grønland-bestanden overvintrer på de britiske øer og områderne ved Tyske Bugt. Svalbard-bestanden trækker gennem Norge og Danmark forår og efterår, og overvintrer hovedsagelig i Holland og Belgien. De to bestande henregnes begge til samme underart, nominatformen brachyrhynchus.[2]

Svalbard-bestanden[redigér | rediger kildetekst]

Svalbard-bestanden var i 2004 på ca. 43.000 individer, men arten øger gradvis i antal. Tællinger fra 2005 og 2006 har vist at bestanden på dette tidspunkt var øget til godt 50.000 individer. Resultater fra feltarbejde i bl.a. Danmark og Norge (Nord-Trøndelag) i 2008 og 2009 viste, at Svalbard-bestanden af kortnæbbede gæs igen var steget til omkring 63.000 individer.

Trækket for Svalbard-bestanden[redigér | rediger kildetekst]

Under trækket mellemlander de kortnæbbede gæs i landbrugsområderne i Nord-Trøndelag øst og nord-øst for Trondheimsfjorden. Den lille bygd Beitstad, i Steinkjer kommune, har anslået 20.000 gæs på besøg i løbet af nogle hektiske uger i foråret.[3] Efter et ophold i Nord-Trøndelag trækker de videre op mod Vesterålen og Andøya.

De senere år er konflikten med landbrugsinteresserne øget kraftigt på grund af skader på afgrøderne – specielt under forårstrækket. Gæssene græsser da på spirende eng og nysåede kornmarker.

I Danmark raster gæssene i de store engområder i Vestjylland, især Fiilsø i Varde Kommune og Vest Stadil Fjord i Ringkøbing-Skjern Kommune, er kendt for store flokke af kortnæbbede gæs.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Politikens store fuglebog
  2. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). "www.worldbirdnames.org". IOC World Bird Names (v 3.5). 2013. Arkiveret fra originalen 15. oktober 2013. Hentet 2013-10-21.
  3. ^ Festival i gåsas navn

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]