Kozani (regional enhed)

Koordinater: 40°20′N 21°40′Ø / 40.333°N 21.667°Ø / 40.333; 21.667
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kozani
Περιφερειακή Ενότητα
Κοζάνης
Overblik
Periferi Vestmakedonien
Administrationsby Kozani
Demografi
Indbyggertal 150.196 (2011)
 - Areal 3.516 km²
Oversigtskort
Kommuner i Vestmakedonien. 1-5 ligger i Kozani
Kommuner i Vestmakedonien. 1-5 ligger i Kozani
Kozani ligger i Grækenland
Kozani
Kozani
Kozanis beliggenhed i Grækenland 40°20′N 21°40′Ø / 40.333°N 21.667°Ø / 40.333; 21.667

Kozani (græsk: Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Perifereiakí Enótita Kozánis) er en regional enhed i Grækenland. Den er en del af periferien Vestmakedonien, i den geografiske region Makedonien. Dens hovedstad er byen Kozani.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Kozani grænser op til de regionale enheder Kastoria mod vest og nordvest, Florina mod nord, Pella mod nordøst, Imathia og Pieria mod øst, Larissa (en del af Thessalien) mod sydøst og Grevena mod syd.

De vigtigste bjergkæder er Askio i nordvest, Voio i vest, Vermio i nordøst og Pierian-bjergene i sydøst. Floden Haliacmon løber gennem den sydlige del og gennem det store reservoir Polyfytossøen. der udvindes brunkul i nord omkring Ptolemaida .

Administration[redigér | rediger kildetekst]

Den regionale enhed Kozani er opdelt i 5 kommuner. Disse er (numre som på kortet i infoboksen):[1][2]

Præfektur[redigér | rediger kildetekst]

Kozani blev oprettet som et præfektur (græsk: Νομός Κοζάνης) i 1915. Som en del af Kallikratis-regeringsreformen i 2011 blev den regionale enhed Kozani oprettet ud af det tidligere præfektur som havde samme udstrækning som den nuværende regionale enhed. Samtidig blev kommunerne omorganiseret.[1] Kommunen Servia-Velventos blev opdelt i kommunerne Servia og Velventos i 2019.[2]

Ny kommune Gamle kommuner Sæde
Eordaia Ptolemaida Ptolemaida
Agia Paraskevi
Vermio
Vlasti
Mouriki
Kozani Kozani Kozani
Aiani
Dimitrios Ypsilantis
Elimeia
Ellispontos
Servia Servia Servia
Kamvounia
Livadero
Velventos Velventos Velventos
Voio Siatista Siatista
Askio
Neapoli
Pentalofos
Tsotyli

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Tidlige år[redigér | rediger kildetekst]

Området var en del af flere kongeriger i Øvre Makedonien, herunder det gamle Eordaia og Elimiotis, og det var senere en del af riget Makedonien. Efter den tredje makedonske krig blev det styret af Romerriget. Det blev senere en del af det byzantinske imperium efter bruddet tilVestromerske rige og Det Byzantinske Rige. Fra det 14. århundrede blev det styret af Det Osmanniske Rige indtil Balkankrigene i 1913. Kozani-præfekturet blev oprettet i 1915 og omfattede også de nuværende regionale enheder Florina, Grevena og Kastoria.

Nyere tid[redigér | rediger kildetekst]

Flygtninge fra Lilleasien og Pontus under den græsk-tyrkiske krig fra 1919 til 1922 bragte flygtninge til området. Efter Anden Verdenskrig og den græske borgerkrig åbnede Kozani sin lufthavn og senere sit hospital.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Kozani har været et velstående område i løbet af sin historie. Dets købmænd er kendt for at have domineret handelen på Balkanhalvøen og udvidet deres handelsaktiviteter mod nord og langs Donau. I dag er Kozani er stadig blandt de mest velstående områder i den græske provins, men af en anden grund, dens rige minedrift og afledt industri. Kozani producerer brunkul, som er hovedkilden til den elektriske energi der produceres i Grækenland, kvælstof, som forarbejdes til gødning, og chrom. Der var også en asbestmine, der forblev i drift indtil midten af 1990'erne, som nu er indstillet. I den regionale enhed Kozani er der også den kunstige sø og dæmningen Polyfytosdæmningen , som yderligere bidrager til elproduktionen i Grækenland. Regionens enorme industrielle fremskridt på kort tid har rejst bekymringer blandt miljøforkæmpere.

Polyfytos-broen (1.352 m.) over den kunstige sø ved floden Aliakmonas

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). Government Gazette.
  2. ^ a b "Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 3852/2010" (græsk). Government Gazette. s. 1164.