Kpalimé

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Marked i Kpalimé.

Kpalimé (udtales Palimé, der er et halvstumt K) er en by i det sydlige Togo, og en del af Prefektoratet Kloto, ca. 125 km, nordvest for hovedstaden Lomé, med et indbyggertal på cirka 90.000. Byen er placeret tæt ved grænsen til nabolandet Ghana, grænseovergangen er i retning af Womé, men kræver visa til passage, som opnås ved Ghanas ambassade i nabolaget Kodomé, i Lomé, grænseovergangen Lomé/Afflao, tilbyder visa ved ankomst, men er meget travl.

Generelt.[redigér | redigér wikikode]

Kpalimé er en levende lille by, med masser af spisesteder, hoteller mangt andre overnatningsmuligheder, der er en del at se og opleve i og omkring byen, naturen er enormt frodig, med både jungle samt flad bush. Der er to markeder, men det gamle i midtbyen er det ældste, og stadigt det mest brugte. Ydermere kan man se og opleve en del ældre bygninger fra den Tyske kolonitid tilbage fra 1920´erne, der er ej nogen kendskab til bygninger fra Fransk koloinitid.

Der er et Prefektorat, et borgmesterkontor, en politistation, et stort, og relativt nybygget storfængsel, samt en mindre militærbase i byen.

Kunst og Kultur.[redigér | redigér wikikode]

Byen er bl.a. kendt som værende Togo´s hovedstad for kunst og kultur, og har i øvrigt en årrække huset den Danske billedkunstner, "Morten Morten", fra Randers, Jylland. Et spændende sted at besøge er "Centre artisanal de Kpalimé", som er, dels en skole, samt et værk/værested for håndarbejdere, skulptur, keramik, batik, og billedkunstnere, og der er masser af små atelierer og gallerier i og omkring byen der er værd at besøge.

Dans og livemusik opleves oftest på Positive Reggae Bar, og der tilbydes ydermere også mad samt drikke på stedet, et sted mange vesterlændinge besøger.

Dyrkning til salg og eksport.[redigér | redigér wikikode]

Der dyrkes både kaffe og kakao i og omkring Kpalimé, og der leveres en ikke uvæsentlig del af disse afgrøder til eksport virksomheder fra området, ydermere er området kendt for alle de friske frugter, samt rodfrugter, som man kan finde på markeder i bl.a. Lomé.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Afrikansk geografiStub
Denne artikel om afrikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi