Kraftvarmeværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et kraftvarmeværk (Fynsværket).

Et kraftvarmeværk (CHP; Combined heat and power plant) er et kraftværk (elproduktion) der udnytter overskudsvarmen til at levere varme til fjernvarmenettet. Herved bliver der draget nytte af varmeproduktionen, som ved normale kraftværker blot ledes ud til omgivelserne fx havet eller atmosfæren som henholdsvis varmt vand/luft. På denne måde øger man virkningsgraden og sparer en masse energi, da denne varme i princippet blot er et biprodukt af elproduktionen. Virkningsgraden for elproducerende kraftværker ligger typisk på 30-40%, men ved at udnytte overskudsvarmen kan virkningsgraden for et kraftvarmeværk overstige 90%.

Kraftvarmeværker er meget udbredt i Danmark i modsætning til resten af verden. Den store udbredelse af kraftvarmeværker i Danmark skyldes dels behovet for varme i danske husstande, dels at befolkningstætheden er tilstrækkelig stor, dels en politisk beslutning tilslutningspligt til kraftvarmeværker, samt en stor teknologisk indsats i at udvikle og effektivisere kraftvarmeværker.

Avedøreværket er et teknologisk meget avanceret kraftvarmeværk, der med en samlet virkningsgrad på op til 94% er et af verdens mest effektive.[1]

Se også

Referencer

  1. ^ "Avedøre Power Station (Avedøre værket)". DONG Energy. Hentet 2010-03-15.

Eksterne henvisninger

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.