Kreditaftaleloven
![]() | Hvad handler artiklen om? Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende. |
Kreditaftaleloven er en forbrugerbeskyttelseslov, som skal sikre gennemsigtighed på lånemarkedet, således at man som forbruger kan sammenligne forskellige lånetilbud fra professionelle låneudbydere.
Kreditaftaleloven har 14 kapitler med i alt 60 paragraffer. Kreditaftaleloven erstattede fra år 1991 Kreditkøbsloven. Her blev EF-direktivet om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om forbrugerkredit gennemført i dansk ret. EF-direktivet blev indført for at fremme det indre markeds opbygning og funktion, samt sikre forbrugerne på et højt beskyttelsesniveau. Direktivet gælder alle forbrugerkreditaftaler. I 2010 blev Kreditaftaleloven ændret. Her gennemførtes et nyt forbrugerkreditdirektiv (2008/48/EF), der er et totalharmoniseringsdirektiv, der dikterer samme løsning i alle medlemsstater inden for sit anvendelsesområde. Kreditaftaleloven har især fået mediebevågenhed efter at Folketinget pr. 1. januar 2017 indførte en betænkningstid på 48 timer på kviklån.
Definition af kreditaftalen[redigér | rediger kildetekst]
Kreditaftalen defineres i § 4, nr. 3, som en aftale i form af henstand, lån eller anden tilsvarende form for finansiel ydelse, undtagen aftaler om præstation af ydelser, eksempelvis gas, vand og elektricitet.
Lovens særlige vigtige bestemmelser[redigér | rediger kildetekst]
- Kreditgiverne skal tydeligt skilte med relevante informationer for lånet eksempelvis lånets ÅOP.
- Forbrugeren har 14 dages fortrydelsesret.
- Forbrugeren har en betænkningstid på 48 timer, der betyder, at han eller hun ikke kan få udbetalt lånet før der er gået 48 timer.
Kilder[redigér | rediger kildetekst]
![]() | Der mangler kildehenvisninger i teksten Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder. | ![]() |