Kredsløbsdiagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Diagram.
Sammenligning af forskellige diagramtyper.
US kredsløbsdiagram symboler.
Kredsløbsdiagram over en fire-bit TTL tæller, a type af tilstandsmaskine.
Ledningsforbindelser:
1. Gammel form: (a) forbindelse, (b) ingen forbindelse.
2. Én CAD form: (a) forbindelse, (b) ingen forbindelse.
3. Anbefalet CAD form: (a) forbindelse, (b) ingen forbindelse.

Et kredsløbsdiagram (også kendt som et elektrisk diagram) er en simplificeret grafisk repræsentation af et elektrisk kredsløb. Et kredsløbsdiagram viser kredsløbets komponenter som simplificerede standard symboler. Kredsløbsdiagram viser også forbindelser mellem enheder, inklusiv eksterne elektriske effektforbindelser og signalforbindelser. Komponenternes arrangement og indbyrdes forbindelser svarer ikke til deres fysiske placering i det færdige apparat.[1]

Til forskel fra et blokdiagram eller layoutdiagram – viser et kredsløbsdiagram de faktiske anvendte elektriske forbindelser.

Kredsløbsdiagrammer anvendes ved design af elektriske kredsløb, konstruktion (såsom PCB-layout) og ved vedligeholdelse af elektrisk og elektronisk udstyr.

Symboler[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Elektronisk symbol

Kredsløbsdiagram symboler er forskellig fra land til land og er blevet ændret over tid, men for en stor dels vedkommende er de blevet internationalt standardiseret. Simple komponenter havde ofte symboler hvis hensigt var at repræsentere nogle træk ved enheden. For eksempel er symbolet for en modstand vist her dateret tilbage til dagene hvor denne komponent mange gange blev lavet af en lang stykke tråd spolet så den havde så lille en spolevirkning (induktans) som muligt, hvilket ellers ville have ladet blive til en spole. Disse trådviklede modstande bliver i dag primært anvendt til højeffekt anvendelser, effektmæssig mindre modstande bliver senere støbt af kulstofmasse (en blanding af kulstof og filler) eller som i dag fabrikeret som et isoleret rør (f.eks. porcelæn) eller chip overtrukket med med kulstoffilm eller en metalfilm. Det internationalt standardiserede symbol for en modstand er derfor i dag simplificeret til at være en aflang hul kasse, nogle gange med modstandsværdien i ohm skrevet indeni kassen, i stedet for tidligere tiders zig-zag symbol.

Tidligere og nuværende symboler[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere var en elektrisk forbindelse mellem krydsende ledninger blot vist med en krydsning; én ledning som krydsede uden elektrisk forbindelse "hoppede over" den anden blev vist med en lille halvbue over den anden ledning. Med ankomsten af computeriseret tegning, bliver en elektrisk forbindelse mellem krydsende ledninger vist med en prik, og en isoleret krydsning som en krydsning uden en prik. Men det var let at forvirre disse to repræsentationer hvis prikken blev tegnet for småt eller udeladt. Moderne praksis er at undlade "krydsning med prik"-symbolet og i stedet at tegne to krydsende ledning som mødes elektrisk, ved at klippe den ene ledning over og forbinde enderne hver for sig til den anden ledning. [2] [3] [4] Det er også almindeligt at anvende en hybrid form, visende elektriske forbindelser som et kryds med prik, hvorimod en isoleret krydsning vises med halvcirkel.

Symbolmærkning[redigér | rediger kildetekst]

På kredsløbsdiagrammer bliver symboler for komponenter mærket med med en deskriptor eller reference designationskode som svarer til en komponent på komponentlisten. For eksempel, C1 er den første kondensator, L1 er den første spole, Q1 er den første transistor – og R1 er den første modstand (bemærk at tallene ikke skrives som et nedre indeks, som i R1, L1,…). Ofte angives komponentens værdi eller typenummer i diagrammet ved siden af komponenten, men detaljerede specifikationer angives i komponentlisten.

Detaljerede regler for reference designationskode som angives i den internationale standard IEC 61346.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • gEDA – GNU EDA-Tool used for schematic circuit design
  • Kicad – GPL-ed EDA-Tool used for schematic circuit and PCB design
  • Multisim Electronic schematic capture and simulation software
  • OrCAD or Eagle (program) – Software for electronic schematics and for the design of printed circuit boards.
  • Tråddiagram

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Circuit diagrams and component layouts
  2. ^ "We recommend against using a 4-way connection point ... To avoid confusion, use only three-way connections." -- "Design News Gadget Freak Submission Guidelines" Arkiveret 29. september 2011 hos Wayback Machine
  3. ^ "Wires connected at 'crossroads' should be staggered slightly to form two T-junctions" -- "The Electronics Club: Circuit Symbols"
  4. ^ "It is good practice to never use a + connection with a dot. Why? The dot can disappear when the schematic is copied for the 12th time." -- "Notes on Reading Schematics"

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: