Krigsforbrydelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Krigsforbryder)
Den originale Genevekonvention underskrevet af konventionens parter i 1864.

En krigsforbrydelse er en overtrædelse af de regler der er fastsat for udkæmpelse af en krig. Reglerne for krig omfatter en række konventioner, herunder særlig Genevekonventionen, samt folkeretlige regler om krigsførelse.

Reguleringen af krigsførelse og regulering af sanktioner med krigsforbrydelser er et vigtigt punkt i folkeretten. I flere tilfælde er der sammensat internationale tribunaler med henblik på strafferetlig forfølgning af krigsforbrydere. Det første eksempel var Nürnbergprocessen efter anden verdenskrig og senere nedsættelsen af Det internationale tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien og Krigsforbrydertribunalet i anledning af Folkedrabet i Rwanda. Nürnbergprocessen blev gennemført af sejrherrerne i 2. verdenskrig, hvorfor der har været rejst kritik af, at alene krigens tabere blev retsforfulgt for begåede krigforbrydelser. Senere tribunaler har været oprettet af FN, og har tilstræbt at være neutrale og dømme krigsforbrydere fra de parter, der har været involveret i konflikten. Dette har dog ikke kunne forhindre kritik også af nyere krigsforbrydertribunaler.

Den 1. juli 2002 blev Den Internationale Straffedomstol i Den Haag oprettet for at føre sager om krigsforbrydelser begået efter nedsættelsen af den permanente krigsforbryderdomstol. Flere nationer, blandt andet USA, Kina og Israel har kritiseret domstolen og anerkender ikke dens jurisdiktion over sine borgere.

Eksempler på krigsforbrydelser[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.