Spring til indhold

Kriminologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Kriminologi er det videnskabelige studium af omfanget af, forebyggelsen af og baggrunden for kriminalitet samt behandlingen af kriminelle i retssystemet og andre institutioner især fængslet.[1] Det omfatter bl.a. områder af adfærdsvidenskaberne, sociologi, psykologi, retsvidenskab, humaniora, statistik. Der er mange bud på den præcise definition af kriminologi.

Emnerne er bl.a. kriminel menneskelig adfærd, socialt afvigende adfærd i forbindelse med kriminalitet, samfundets reaktioner på kriminalitet og kriminogenese, dvs. årsagerne til kriminalitet. Kriminologi fokuserer på de personer, som kommer i konflikt med loven.[2] Kriminologi anvender såvel kvantitative metoder som kvalitative metoder; til de sidstnævnte metoder hører interviews og deltagende observation.[3]

Blandt mellemkrigstidens kriminologer var Edwin Sutherland.[4] Edwin Sutherland siger:

"Criminology includes the scientific study of making laws, breaking laws, and reacting toward the breaking of laws."

Områder[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Strafferet

Straffeproces

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hammerslev, Ole (2019). "Ret, stat og jurister". I Blok, Anders; Laustsen, Carsten Bagge (red.). Sociologiens problemer : en grundbog. København: Hans Reitzels Forlag. s. 493. ISBN 9788741267142.
  2. ^ kriminologi på lex.dk
  3. ^ Linda Kjær Minke: ”Kapitel 13. Anvendte metoder i undersøgelse af kriminalitet” i Carina Risvig Hamer (red.) & Sten Schaumburg-Müller (red.) (2020): Juraens verden – Metoder, retskilder og discipliner (siderne 289 - 306). Djøf Forlag. ISBN 978-87-574-4778-1
  4. ^ side 31 i Koray Ufuktan (2014): Kompendium i Kriminologi. Kompendieforlaget Aspiri. ISBN 978-87-92678-52-2
SamfundsvidenskabSpire
Denne artikel om samfundsvidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
PsiSpire
Denne artikel om psykologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.