Kristian von Hornsleth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kristian von Hornsleth
Født Kristian Andrew Hornsleth Rediger på Wikidata
29. december 1963 (60 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filminstruktør, manuskriptforfatter, kunstner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kristian von Hornsleth (født Kristian Andrew Hornsleth den 29. december 1963 i Edinburgh, Scotland) er en dansk billedkunstner.[1][2]

Hornsleth er student fra Herlufsholm Kostskole og gik fra 1988 til 94 ved Kunstakademiets Arkitektskole. Han gjorde sig kendt i den brede offentlighed, da han i 2006 lancerede sit Uganda landsby-projekt. Projektet gik ud på at få en hel landsby til at tage kunstnerens efternavn mod at få en gris eller ged. Projektet vakte stor forargelse, og bl.a. Amnesty International rejste kritik af Ugandas ambassadør i Danmarks reaktion ved udstillingen, der viser ugandere med identitetskort med deres nye navn. I 2008 gjorde Hornsleth sig bemærket ved at sælge aktier til våbenindustrien. Ideen bag projektet var, at afkastet fra aktierne skulle investeres i humanitære organisationer og projekter.

Den 30. november 2013 afsluttede Hornsleth projektet Deep Storage Project, der bl.a. bygger på tanken om det evige liv. Den 18. november 2014 havde dokumentarfilmen Hornsleth - På dybt vand tv-premiere på DR2. Filmen følger kunstneren i fem år fra projektets start til kunstværket, en otte gange elleve meter stjerneformet stålskulptur med DNA prøver fra 4000 personer, blev nedsænket i Marianergraven.

Han signerer sine værker Horn$leth, og det lille 'von' købte han, da han synes, hans borgerlige navn blev for kedeligt.[3]

Anklager om tyveri[redigér | rediger kildetekst]

I september 2009 anklages Hornsleth for uden tilladelse at have brugt fotografier af den verdenskendte fotograf Antoniou Platon i sine malerier. Platon truer både Hornsleth og bolighuset ILVA med sagsanlæg, som ender med at både ILVA og Hornsleth fjerner reproduktioner af malerier, hvor Hornsleth uden tilladelse har anvendt Platons prisvindende fotografier af henholdsvis Pamela Anderson og Bill Clinton [4].

I december 2009 anklages Hornsleth igen at bruge fotografier uden tilladelse. Hoffotograf Steen Brogaard kræver, at Hornsleth stopper plakatsalg a 1200 kr., som benytter Kronprins Frederiks forlovelsesfotografi uden tilladelse. Brogaard truer Hornsleth med erstatningskrav, hvis ikke salget stopper øjeblikkeligt. Derefter trækker Hornsleth plakaten tilbage.[5]

I februar 2013 dømmes Hornsleth i Østre Landsret for i en collage at bruge et fotografi af Camilla Stockmann taget af fotografen Lizette Kabre. Han dømmes til at betale vederlag og godtgørelse til fotografen på henholdsvis 5.000 og 25.000 kr. samt 20.000 kroner i sagsomkostninger.[6]

Hornsleth og markedsføring[redigér | rediger kildetekst]

Kristian von Hornsleth og hans kunst har bl.a. været med til at markedsføre store brands som Cocio, Gajol, ILVA og Netto. Hornsleth har ligeledes deltaget i flere Emergency Room projekter og udstillinger.

I 2009 åbnede REKOM A/S i samarbejde med Kristian von Hornsleth baren "Hornsleth" i Løvstræde i København. Han åbnede i 2014 en bar i Klostergade i Aarhus og i 2016 en bar på Dæmningen i Vejle. Denne lukkede allerede i 2017, hvorefter der åbnede en i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Til trods for navnet, er der tale om natklubber i flere etager med tre barer: Cocktail lounge, Mainroom (dansegulv) og en mindre lounge med dansegulv. Klubberne er indrettet med vægmalerier, collager, lamper og drinks designet af Kristian von Hornsleth. Natklubberne har REKOM som ejer og driver flere natklubber i Danmark og Norge som et slags franchise ejet af Kristian von Hornsleth.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kongsmark Schuldt, Laura (6. juni 2020). "Kristian von Hornsleth: »Elløbehjul er latterlige og minder mig om, hvor vi er på vej hen som samfund«". Berlingske. Hentet 29. oktober 2021.
  2. ^ "Kristian Andrew Hornsleth – 4 roller i dansk erhvervsliv". Proff ApS. Hentet 29. oktober 2021.
  3. ^ Maria Skov (25. august 2006). "Hornsleths kunst forarger". Dagbladet Information. Hentet 29. september 2008.
  4. ^ "kpn.dk/billedkunst". Arkiveret fra originalen 13. september 2009. Hentet 16. september 2009.
  5. ^ Hoffotograf sætter advokat på Hornsleth
  6. ^ Dom: Hornsleth misbrugte foto af journalist

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
KunstnerSpire
Denne kunstnerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Artiklen om Kristian von Hornsleth kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.