Kristian von Hornsleth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kristian von Hornsleth
Født 1963Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstnerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kristian von Hornsleth (født 1963) er en dansk kunstner.

Hornsleth er student fra Herlufsholm Kostskole og blev senere uddannet i perioden fra 1988-94 ved Kunstakademiets Arkitektskole. Han har gjort sig kendt i den brede offentlighed da han i 2006 lancerede sit Uganda landsby-projekt. Projektet gik ud på at få en hel landsby til at tage kunstnerens efternavn til gengæld for at få en gris eller ged. Projektet vakte stor forargelse og bl.a. Amnesty International rejste kritik af Ugandas ambassadør i Danmarks reaktion, i forbindelse med offentliggørelsen af udstillingen, der viser ugandere som holder identitetskort med deres nye navn frem. I 2008 gjorde Hornsleth sig bemærket ved at sælge aktier til våbenindustrien. Ideen bag projektet var, at afkastet fra aktierne skulle investeres i humanitære organisationer og projekter.

Den 30. november 2013 afsluttede Hornsleth et projekt ved navn Deep Storage Project, der bl.a. bygger på tanken om det evige liv. Den 18. november 2014 havde dokumentarfilmen Hornsleth - På dybt vand tv-premiere på DR2. Filmen følger kunstneren over 5 år fra projektets start til kunstværket, en otte gange elleve meter stjerneformet stålskulptur med DNA prøver fra 4000 personer, blev nedsænket i Marianergraven.

Han underskriver sine værker Horn$leth, og det lille 'von' købte han, da han synes, hans borgerlige navn blev for kedeligt.[1]

Anklager om tyveri[redigér | redigér wikikode]

I september 2009 anklages Hornsleth for at have brugt fotografier af den verdenskendte fotograf Antoniou Platon i sine malerier uden tilladelse. Platon truer både Hornsleth og bolighuset ILVA med sagsanlæg, som ender med at både ILVA og Hornsleth fjerner salget af reproduktioner af malerier, hvor Hornsleth uden tilladelse har anvendt Platons prisvindende fotografier af henholdsvis Pamela Anderson og Bill Clinton [2].

I december 2009 anklages Hornsleth igen at bruge fotografier uden tilladelse. Hoffotograf Steen Brogaard kræver, at Hornsleth stopper plakat-salg til 1200 kr stk, som benytter Kronprins Frederiks forlovelsesfotografi uden tilladelse. Brogaard truer Hornsleth med erstatsningskrav, hvis ikke salget stopper øjeblikkeligt. Derefter trækker Hornsleth plakaten tilbage.[3]

I februar 2013 dømmes Hornsleth i Østre Landsret for ulovlig brug af et fotografi i en collage. Det drejede sig om et foto af Camilla Stockmann taget af fotografen Lizette Kabre. Han dømmes til at betale vederlag og godtgørelsen til fotografen på henholdsvis 5.000 kroner og 25.000 kroner, samt 20.000 kroner i sagsomkostninger.[4]

Hornsleth og markedsføring[redigér | redigér wikikode]

Kristian von Hornsleth og hans kunst har bl.a. været med til at markedsføre store brands, såsom Cocio, Gajol, ILVA og Netto. Hornsleth har ligeledes deltaget i flere Emergency Room projekter og udstillinger.

I 2009 åbnede REKOM A/S i samarbejde med Kristian von Hornsleth baren "Hornsleth" i Løvstræde i København. Han åbnede, i 2014 yderligere en bar i Klostergade i Aarhus. Han åbnede, i 2016 endnu en bar på dæmningen i Vejle, denne lukkede dog allerede i 2017 hvorefter der åbnede en i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Til trods for navnet, er der tale om relativt store natklubber i flere etager med 3 barer i henholdsvis Cocktial lounge, Mainroom (dansegulv) og en minde lounge med dansegulv. Kluberne er indrettet overalt med vægmalerier, collager, lamper og drinks designet af Kristian von Hornsleth. Natklubberne er ejet af REKOM som ejer og driver flere forskellige koncepter af natklubber i Danmark og Norge, men fungerer som et slags franchise ejet af Kristian von Hornsleth.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

KunstnerStub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Kristian von Hornsleth kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.