Kristus (statue)
Kristus er en statue af Jesu opstandelse fra det 19. århundrede i Carrara-marmor af Bertel Thorvaldsen. Den var oprindelig bestilt af Slotsbygningskommissionen til at stå i Slotskirken ved Christiansborg Slot, men senere – mens Thorvaldsen var i København i 1819-20 – blev det besluttet, at den i stedet skulle stå i apsis, den østligste ende, af Vor Frue Kirke ved højalteret.[1] I det 20. århundrede blev billeder og kopier af statuen antaget af lederne af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige i Kirkens lærdomme for at understrege Jesu Kristi centralitet i kirkens lære. Også Carl Blochs malerier af Frelseren og hans liv er verdenskendte af Sidste Dages Hellige. [2] I 2020 blev Kristus statuen også en del af kirkens opdaterede symbol.
Original skulptur
[redigér | rediger kildetekst]Thorvaldsen blev bedt om at fremstille statuer af Jesus og apostlene til Vor Frue Kirke i København. Jesu statuen blev færdiggjort i 1821. Kristus var ikke kendt uden for Danmark indtil 1896, da en amerikansk lærebogsforfatter skrev, at statuen blev betragtet som "den mest perfekte statue af Kristus i verden."[3] Statuen er 345 centimeter høj.[4] Påskriften i bunden af skulpturen er "Kommer til mig" med en henvisning til bibelverset fra Matthæusevangeliet:[5]
Replikaer og parafraser
[redigér | rediger kildetekst]Danmark
[redigér | rediger kildetekst]Udlandet
[redigér | rediger kildetekst]-
Aust Agder Kulturhistoriske Senter, Norge
-
Wawelkatedralen, Polen
-
Dimbo-Ottravads Kirke, Sverige
-
Varvs Kirke, Sverige
-
Temple Square, Salt Lake City, Utah, USA
-
Bethania Lutheran Church, Solvang, Californien, USA
-
Oakland California Temple, Californien, USA
-
Bydgoszcz, Polen
-
Szczecin, Polen
Referencer
[redigér | rediger kildetekst]- ^ "Kristus A82 - Thorvaldsens Museum". http://thorvaldsensmuseum.dk/. Thorvaldsens Museum. Hentet 12. juni 2019.
{{cite web}}
: Ekstern henvisning i
(hjælp)|website=
- ^ Thorsen, Dorte J. (6. august 2007). "Dansk Kristus-statue er verdensberømt - Kristeligt Dagblad". Kristeligt Dagblad. Hentet 12. juni 2019.
- ^ Coe, Fanny E. (1896). Dunton, Larkin (red.). Modern Europe. The Young Folks' Library 9, The World and Its People 5. Boston: Silver Burdett. s. 126. OCLC 14865981.
- ^ Villadsen, Ole. Billeder og billedkunst. Gyldendal. s. 102. ISBN 87-00-33896-6.
- ^ Matt 11,28 hentet 18. april 2021