Kritik af kapitalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Ambox important.svg Førstehåndsforskning
Artiklen eller afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Kritik af kapitalisme har fundet af forskellige grupper i historien, nogle kritiserer kapitalisme af religiøse grunde, andre har retfærdighedsmæssige og menneskelige grunde. Marxismen hævder at have formuleret en videnskabeligt funderet kritik af kapitalismen mest omfattende udtrykt i Karl Marx' hovedværk Kapitalen. Sidenhen har adskillige samfundsteoretikere fra hele verden formuleret kritikker af kapitalismen, nogle i overenstemmelse med Marx' værker og andre i modstrid.

Psykologiske baggrunde[redigér | redigér wikikode]

penge og derfor ikke burde have dårlig samvittighed Baggrunden for at kritisere kapitalisme har forskellige psykologiske grunde. De to mest populære er enten et liv i fattigdom eller at man mener, at mennesket opfører sig efter sine omgivelser og hverken automatisk er godt/ondt.

Fattigdom[redigér | redigér wikikode]

Da Vladimir Lenin ved oktoberrevolutionen overtog Rusland var landet i økonomisk forfald. Størstedelen af befolkningen led under fattigdom og pga. det blev der dannet grobund for den anti-kapitalistiske ideologi kommunisme. Samtidig fik statskirkens magt og penge folks følelser i kog, hvilket udløste en ateistisk holdning til tingene, idet kommunister mente, at religion blot var en undskyldning for at få penge og magt.

Ubegrundet ulighed[redigér | redigér wikikode]

Mens folkene i Ruslands grund kommer af, at de selv har følt elendighed, findes anti-kapitalisme også blandt bedrestillede folk. Deres holdning tager udgangspunkt i, at kapitalisme forskelsbehandler visse mennesker efter deres evner i et samfund, hvor de stærkeste får det bedst. Begrundelsen for dette er, at mennesket, hvis det kan få gode vilkår kan opføre sig som andre bedrestillede i et samfund. Hvis dette ikke er tilfældet som f.eks. hos handicappede, der ikke kan klare sig selv, mener anti-kapitalister stadig, at siden mennesker i realiteten er ens, kunne familiens fællesskabsprægede system gælde såvel det ene menneske som det andet. Da en familie ofte deler tingene fuldt ud som f.eks. ved festligheder el. lign., mener anti-kapitalisterne at folk har brug for hinanden selv, når det kommer til de mindste ting.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Mange religioner har noget specifikt imod kapitalisme, oprindeligt forbød jødedom, kristendom og islam at modtage renter for at låne penge. Kristendoms forhold til kapitalisme har både gode og dårlige sider, de dårlige sider går imod materialismen. De første socialister hentede deres ideer fra kristendommen, som gik imod borgerskabets profit, grådighed, egoisme og hamstring.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Samfund Stub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.