Kronprinsesse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En kronprinsesse er en prinsesse, som er gift med en kronprins, eller selv er tronfølger,[1] for eksempel ved at være ældste barn af den siddende monark i et monarki med kognatisk tronfølge.

Selvom Danmark ændrede tronfølgen i 2009, ændrer det ikke på at såfremt den førstefødte er en pige, fortsat vil blive kaldt tronfølger. Kronprinsesse er fortsat kun titlen på en prinsesse gift med en kronprins.[kilde mangler][tvivlsomt ] Anderledes forholder det sig i Sverige, hvor den kvindelige tronfølger har titel af kronprinsesse.

I lande med agnatisk-kognatisk primogenitur (som Danmark indtil 2009) kan ordet kronprinsesse ikke betegne en tronarving, men alene en kronprins hustru.[kilde mangler][tvivlsomt ]

I dansk sammenhæng er denne regel blevet brudt én gang. Frederik 6.s ældste datter Caroline bar som ung titlen kronprinsesse. Hun blev senere arveprinsesse, da hun blev gift med Arveprins Ferdinand.[kilde mangler]

Dronning Mary af Danmark var kronprinsesse før hun blev dronning, fordi hun er gift med Frederik 10. som var kronprins, mens kronprinsesse Victoria af Sverige er kronprinsesse, fordi hun er først i arvefølgen til den svenske krone som ældste barn af Carl 16. Gustav af Sverige.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "kronprinsesse", Den Danske Ordbog, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi