Kroppkaka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kroppkaka fra Blekinge serveret med tyttebær syltetøj og smør

Kroppkaka er en traditionel svensk ret bestående af kogte kartoffelboller med fyld af løg og kød eller bacon. Kartoffler, hvedemel, løg, salt og hakket okse- eller svinekød er almindelige ingredienser i kroppkakor. Kroppkakor er hovedsagelig en ret fra de sydlige svenske landskaber Øland, Småland, Gotland og Blekinge.

Kroppkakor serveres med smør, kærnemælk og tyttebær syltetøj. Der findes regionale forskelle med hensyn til opskriften, især når det kommer til andelen af henholdsvis prækogte og rå kartofler. Krydderier er stærkt indvirkende i nogle variationer. Selvom kroppkakor og palt ser helt ens ud i form, er de ikke den samme ret på grund af de forskellige anvendte ingredienser. Kroppkakor er for det meste lavet af prækogte kartofler og hvede, hvorimod rå kartofler og byg anvendes i palt.

Forskellen der gør kroppkakor "ølandske" er, at ikke alle kartofflerne koges, måske halvdelen koges og halvdelen rives[kilde mangler]. Det anbringer ølandske kroppkakor en smule tættere på pitepalt, som kun bruger rå/revne kartofler.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
SverigeStub
Denne artikel relateret til Sverige er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump