Krudtsammensværgelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et samtidigt stik af otte af de tretten sammensvorne. Udført i 1605 af Crispijn van de Passe.

Krudtsammensværgelsen (the Gunpowder Plot) i England i november 1605 var et katolsk forsøg på at sprænge kong Jakob 1. og Parlamentet i luften. Den umiddelbare årsag var harme over en forordning, der forviste katolske præster fra London, samt skuffelse over den katolske konges manglende kampvilje i religiøse spørgsmål. Hovedmændene – Robert Catesby, Thomas Wintour og Guy Fawkes – lejede en kælder i nærheden af Parlamentet, hvor de samlede tønder med krudt. Det var meningen, at attentatet skulle finde sted ved parlamentets åbning den 5. november, men det blev afsløret inden. De fleste medlemmer af komplottet blev fanget og henrettet. Begivenheden mindes hvert år ved Guy Fawkes Night, hvor Guy Fawkes brændes på bål (som heksen på sankthansbålet) og med fyrværkeri.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Englands historieSpire
Denne artikel om Englands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Englands historie