Krybefyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Krybe-Fyr)
Gå til: navigation, søg
  Krybe-Fyr ?
Foto: simismo
Foto: simismo
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Klasse: Pinopsida (Nåletræ-klassen)
Orden: Pinales (Gran-ordenen)
Familie: Pinaceae (Gran-familien)
Slægt: Pinus (Fyrreslægten)
Art: P. pumila

Krybe-Fyr eller Sibirisk Dværg-Fyr (Pinus pumila) er et buskagtigt nåletræ med en nedliggende til opstigende vækst. Planten bliver dyrket i haverne på grund af sin hårdførhed, den langsomme vækst og den blågrønne farve. Planten bruges også i bonsaikultur.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Krybe-Fyr er et buskagtigt nåletræ. Grenene kryber ofte langs jorden og sendre opadbøjede sidegrene til vejrs. Knopperne er slanke, cylinderformede og skælklædte.

Nålene sidder i bundter med fem, de sidder tæt sammen, og de er 4-6 cm lange. De enkelte nåle er blågrønne på begge sider og skrueagtigt vredne. Koglerne er først ægformede og blågrønne med harpiksklædte spidser. Ved modenhed bliver de lysebrune og tørre. De er da 2,5-4,5 cm lange og indeholder store nøddeagtige, vingeløse frø.

Rodsystemet består af kraftige, højtliggende rødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3,00 x 6,00 m (3 x 7 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Krybe-Fyr hører naturligt hjemme i det nordøstlige Asien, dvs. Sibirien, Mongoliet, Nordkina, Korea, Kamtjatka, Sakhalin og herunder på øerne Hokkaido og Honshu i Japan[1].

I det nordlige Korea og på bjerge i Sydkorea (Coraksan, Chirisan og Hallasan – alle mellem 1.000 og 1.500 m) har denne art næsten samme placering i biotopen, som Bjerg-Fyr har på bjergene i Europa. Den vokser i lyse blandingsskove og krat sammen med bl.a. Blåbær-Pil, Japansk Taks, Jesso-Gran, Kamtjatka-Birk, Kejser-Eg, Kinesisk Ene, Korea-Lærk, Korea-Thuja, Koreansk Ædelgran, Mongolsk Eg, Mose-Bølle, Ribbet Birk og Syringa dilatata (en art af Syren)[2] Krybe-Fyr optræder undertiden i naturen i Danmark og bruges desuden som haveplante i landet.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ GRIN: Pinus pumila
  2. ^ Asianinfo.org: Korean Wildlife – en kortfattet, (Engelsk)-sproget gennemgang af nordøstasiens natur

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: