Kulturdepartementet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kulturdepartementet (forkortet KUD) er det norske kulturministerium. Departement har ansvar for kultur, medier, idræt, pengespil og lotterisager og frivillige foreninger.

I perioder har ministeriet også haft ansvar for kirke-, tros- og livssynssager.

Ministeriet blev oprettet den 1. januar 1982.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Norge fik et eget kulturministerium for første gang i 1982. Ministeriets første navn var Kultur- og vitenskapsdepartementet. Før dette hørte kultursagerne under Kirke- og undervisningsdepartementet. Kirke- og undervisningsdepartementet blev etableret den 17. november 1818.

  • Under Regeringen Kåre Willoch blev ministeriet delt den 1. januar 1982. Ansvaret for kultursager, højere uddannelse og forskning blev overført til det nye Kultur- og vitenskapsdepartementet.
  • Den 1. januar 1990 blev de to ministerier reorganiserede. De to nye ministerier var Kirke- og kulturdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.
  • Den 31. december 1991 blev kirkesagerne flyttede, og ministerierne kom til at hedde Kulturdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.
  • Fra 1. januar 2002 hed ministerierne Utdannings- og forskningsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet.
  • Frem til 31. december 2009 hed ministeriet Kultur- og kirkedepartementet.
  • Fra 1. januar 2010 hedder ministeriet Kulturdepartementet.
  • Den 16. oktober 2013 blev det bestemt, at der ikke skulle udnævnes en ny minister for Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Ansvarsområderne blev fordelt til andre ministerier. Således blev kirkesagerne flyttet tilbage til Kulturdepartementet.

Regeringens website skrev "Mediemangfoldsutvalget ble nedsatt ved kongelig resolusjon fredag 18. september 2015 og leverte sin utredning i form av en NOU til Kulturdepartementet 7. mars 2017[1]";[2]

Kulturministre[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1. januar 2014 har kulturministeren ansvar for kulturpolitik, kirke-, tros- og livssynssager, mediepolitik, idrætspolitik, spil- og lotterisager. Desuden koordinerer ministeren den statslige politik i forhold til den frivillige sektor.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ http://www.klassekampen.no/article/20170522/ARTICLE/170529994 "Denne våren er Mediemangfoldsutvalgets forslag til endringer i dagens pressestøtteordninger ute på høring"
  2. ^ Utvalg: Mediemangfoldsutvalget - regjeringen.no