Kulturnat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
N-grandjean ved Kulturnatten København 2010.

Kulturnat er en aften hvor museer, kirker, virksomheder, foreninger og offentlig myndigheder i en by går sammen om at stimulere kulturlivet med en bred vifte af aktiviteter for alle aldersklasser og åbent hus mange steder. Arrangementet har ofte karakter af byfest og fungerer som en fremstående markedsføringsplatform.

De fleste større danske byer har kulturnatarrangementer, heriblandt Kulturnatten København, KulturNat Århus, Kulturnatten Aalborg, Kulturnat Odense og Kulturnat i Kolding. Ofte afholdes kulturnat i eller omkring oktober, f.eks. fredagen før efterårsferien.

Også en række svenske byer afholder kulturnat, f.eks. Norrköping og Lund siden 1985, men også f.eks. Göteborg, Stockholm, Luleå og Halmstad. Typisk afholdes det en aften i september eller oktober, men enkelte gør det dog om foråret i stedet. I Norge holdes der blandt andet kulturnat i Oslo,[1] Bergen,[2] Trondheim,[3] Tromsø[4] og Larvik.[5]

I Paris startede man i 2002 et lignende koncept, under navnet Nuit blanche. Her bliver det dog blandet op med kunstinstallationer forskellige steder i byen. Hvilket så har spredt sig til andre store byer: Rom, Montréal, Toronto, Bruxelles, Madrid, Lima og Leeds.

Kulturnatten i København[redigér | redigér wikikode]

Åbents hus hos Københavns Brandvæsen under Kulturnatten 2012.
Veteranbusser fra Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm kører hvert år på en ringlinje i Indre By.

I København finder Kulturnatten sted fredagen inden efterårsferien og varer det meste af aftenen. Formålet er "at stimulere den kulturelle nysgerrighed og oplevelsesevne hos børn og voksne og meget gerne sammen". Den første kulturnat afholdtes i 1993 med deltagelse af 45 kulturinstitutioner. I 2010 deltog 500 institutioner.[6] I 2011 solgtes i alt 71.000 KulturKit,[7] og 250 institutioner deltog med i alt 650 arrangementer i 2012,[8] hvilket gør Kulturnatten i København til Danmarks største målt på både antal arrangementer og antal besøgende.

For at få adgang til Kulturnattens arrangementer skal man have et KulturKit til 90 kr. (2016), der indeholder Kulturpas og et program med beskrivelse af arrangementerne. Børn under 12 år kan få et Børnepas, som er gratis. Et KulturKit giver samtidig adgang til ubegrænset kollektiv transport med busser, tog og metro i Hovedstadsområdet fra kl. 17 til kl. 05. To børn til og med 11 år rejser gratis sammen med en voksen med Kulturpas.[9] Trafikselskabet Movia indsætter ekstra busser.

Til de populære aktiviteter hører steder, hvor der normalt ikke eller kun i begrænset omfang er offentlig adgang. I 2011 var Københavns rådhus således topscorer med 20.981 besøgende efterfulgt af DR med 12.761 besøgende. Også Nordisk Råd, Miljøministeriet, Københavns Byret, Christiansborg og Københavns Brandvæsen lå i top 10. Men også tre mere traditionelle seværdigheder var at finde på top 10 i form af Tøjhusmuseet, Københavns Zoo og Christiansborg Slotskirke, som alle tre er steder, hvor der normalt ikke er adgang efter mørkets frembrud.[10]

Som noget nyt afholdtes i 2011 afterparty i Tap2 i Carlsberg Byen i Valby.[11] I 2012 afholdtes Kulturnattens afterparty i VegaVesterbro.

Historie og baggrund[redigér | redigér wikikode]

Den første kulturnat afholdtes i 1993, og i 2004 stiftedes Foreningen Kulturnatten i København, der tilrettelægger og gennemfører Kulturnatten en gang om året. Medlemsorganisationerne betaler ikke kontingent, og Kulturnatten er primært baseret på frivillig arbejdskraft. Kulturnatten modtager hverken tilskud fra stat eller kommune, og eneste sponsorat udgøres af den gratis kollektive transport på selve kulturnatten. Salg af KulturKit er eneste indtægtskilde, og et eventuelt overskud kan udelukkende anvendes til at gennemføre kulturelle arrangementer under næste års Kulturnat i København.[12]

KulturNat Aarhus[redigér | redigér wikikode]

På KulturNat Aarhus kan man opleve omkring 70 arrangører stable ca. 300 arrangementer på benene. Det omfatter de store og de små og indbefatter utraditionel kunst, musik, scene, dans og teater. KulturNat Aarhus afholdes i hele Aarhus midtby, hvor stræder, torve og mange af byens bygningsværker er scenerne for de talrige arrangementer.

Historie og baggrund[redigér | redigér wikikode]

KulturNat Aarhus er en medlemsorganisation ejet af de ca. 100 medlemmer, der hvert år står for nattens arrangementer. KulturNat Aarhus grundlagdes i 1995 af Andrea Rose. Den første egentlige KulturNat Aarhus afholdtes i 1997.

Formålet med KulturNat Aarhus er primært at vise byens kulturelle scene frem men også at samarbejde og skabe nyt inden for kunsten.[kilde mangler] Heriblandt mindre kendte emner inden for musik, performance, events, teater, installationskunst, billedkunst mm.

I de senere år har KulturNat Aarhus været afholdt med temaer som "Lys i Natten", hvor der var mange stearinlys at finde i midtbyen, "Møder i Natten", hvor der kastedes træhjerter ud i bugten som drev ind med invitationer til at mødes over et tapas-arrangement på selve kulturNatten, og "Stemmer i Natten", hvor der var sang og stemmer i hele byen og Natten klingede til daggry. KulturNat Aarhus favner endvidere bl.a. samtidskultur, bykultur, børnekultur, indvandrerkultur, ølkultur og studiekultur.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Om Oslo kulturnatt, Oslo kulturnatt. Besøgt 26. oktober 2017.
 2. ^ Kulturnatt Bergen
 3. ^ Kulturnatt Trondheim
 4. ^ Kulturnatta Tromsø Arkiveret 26. oktober 2017 hos Wayback Machine, Tromsø kommune. Besøgt 26. oktober 2017.
 5. ^ Kulturnatt Larvik Arkiveret 26. oktober 2017 hos Wayback Machine, Larvik kommune. Besøgt 26. oktober 2017.
 6. ^ Berlingske.dk: Vild med kultur 15. oktober 2010
 7. ^ "Kulturnatten.dk". Arkiveret fra originalen 28. december 2013. Hentet 3. oktober 2012. 
 8. ^ Fakta: Det vidste du ikke om Kulturnatten | Politiken.dk
 9. ^ Om Kulturpasset Arkiveret 6. oktober 2015 hos Wayback Machine, kulturnatten.dk. Sidst kontrolleret 15. september 2016.
 10. ^ Politiken, iByen.dk: Kulturnatten: Rådhuset trumfede alle konkurrenter, 21. oktober 2011
 11. ^ Gaffa.dk
 12. ^ "Kulturnatten.dk". Arkiveret fra originalen 7. maj 2013. Hentet 3. oktober 2012. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]