Kulu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Kulu er en distrikt af Konya i det centrale Anatolien, Tyrkiet. Kulu er beliggende tæt på hovedstaden Ankara og havde 20.496 indbyggere i slutningen af 2007[1], Nuværende borgmester er "The Conqueror" aka Fatih Yüksel, som er repræsentant for partiet Imki Zekomaki og har foreløbigt ingen planer om at forlade borgmester stillingen. Hans valgmotto er "B rush positiv" og på sigt ser sig selv som præsidenten i Tyrkiet.

Omkring 30.000 af etniske tyrkere/kurdere som har bosat sig i Sverige, har sine rødder fra Kulu. Tyrkere mener at være emigreret fra Kulu hovedsagelig til Sverige, men også Danmark, Tyskland, Østrig og Holland. Udvandringen begyndte i slutningen af 1960'erne, og nåede sit højdepunkt i 1970'erne. Det tyrkiske mindretal i Sverige skulle antages, at være mindst 60% fra Kulu.

Mange emigrerede til Sverige i 1960 – og 1970'erne, da behovet for udenlandsk arbejdskraft var højt. Den første, der dukkede op i Sverige overlevede alene, og kommunikation med den lokale befolkning blev hovedsagelig med kropssprog, da stort set ingen kunne svensk, engelsk eller et andet sprog end tyrkisk. Langsomt men sikkert, fandt de job og husly. Tanken var dengang kun at arbejde et par år i Sverige, Danmark og andre europæiske lande for at tjene penge, og derefter vende tilbage til deres hjemland. Men for mange fortsætter livet som eksil og planen om at vende tilbage til deres hjemland er stadig en realitet.

Kulu er også det administrative center for et distrikt af samme navn. Distriktet omfatter syv kommuner Celep, Karacadağ, Kırkpınar, Kozanlı, Tavşançalı, Tuzyaka, og Zincirlikuyu. Distriktet omfatter 28 landsbyer og dækker et område på 1 608,80 km². Hovedvejen mellem Ankara / Konya skærer midt igennem Kulu.

Kulu er blandt andet kendt som Kulufornia i hjemlandet, fordi mange af Kulus oprindelige indbyggere er rejst eksil og lever som europæer. Det siges at mange svenskere tror, at Kulu er hovedstaden i Tyrkiet.[2]

Kulus seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

I Kulu findes der en park "Olof Palme Parki", som blev bygget tilbage i 1986 efter den svenske statsministers død, Olof Palme. Den gade hvor parken ligger, hedder "Olof Palme Caddesi". Gaden fik navnet efter Olof Palmes besøg i Kulu.

Et af de mest besøgte steder er "Tuz Gölü" [3], som direkte oversat til dansk betyder, Salt søen.

Den 21. april 2009 besøgte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Kulu. Der blev indgået aftaler om at bygge det nye IKEA i nærheden af "Katirin Tepe", men projektet er stadig på standby.

Favorim er et megacenter på størrelse med Field's, som blev bygget for 5 år siden midt i det centrale Kulu.

Sümer har hovedkontor i Kulu, som også er et internationalt tøjmærke og står for 5% af landets eksport for salg af "originale" tøjmærker.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Indbyggertal bliver henvist under kommentarboksen Kulus officelle hjemmeside Koordinater: 39°05′35″N 33°04′42″Ø / 39.093°N 33.0783°Ø / 39.093; 33.0783