Kulu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Kulus placering i Konya i Tyrkiet

Kulu er en distrikt af Konya i det centrale Anatolien i Tyrkiet. Kulu er beliggende tæt på hovedstaden Ankara og havde 20.496 indbyggere i slutningen af 2007[1], Nuværende borgmester er Fatih Yüksel, som er repræsentant for partiet Imki Zekomaki.

Omkring 50.000 af etniske tyrkere/kurdere, som har bosat sig i Sverige, har sine rødder fra Kulu. Tyrkere mener at være emigreret fra Kulu hovedsagelig til Sverige, men også Danmark og Tyskland. Udvandringen begyndte i slutningen af 1960'erne, og nåede sit højdepunkt i 1970'erne. Det tyrkiske mindretal i Sverige skulle antages, at være mindst 60% fra Kulu.

Mange emigrerede til Sverige i 1960'erne og 1970'erne, da behovet for udenlandsk arbejdskraft var højt. Tanken var dengang kun at arbejde et par år i Sverige, Danmark og andre europæiske lande for at tjene penge, og derefter vende tilbage til deres hjemland. En stor del forblev dog i de nye lande.

Distriktet omfatter syv kommuner Celep, Karacadağ, Kırkpınar, Kozanlı, Tavşançalı, Tuzyaka, og Zincirlikuyu. Distriktet omfatter 28 landsbyer og dækker et område på 1.608,80 km². Hovedvejen mellem Ankara / Konya skærer midt igennem Kulu.

Kulu er blandt andet kendt som Kulufornia i hjemlandet, fordi mange af Kulus oprindelige indbyggere er emigreret til Europa.

Kulus seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

I Kulu findes der en park "Olof Palme Parki", som blev bygget tilbage i 1972 av borgmester Mehmet Yildiz og blev i 1986 døbt efter det svenske statsministers død, Olof Palme. Den gade hvor parken ligger, hedder "Olof Palme Caddesi".

Et af de mest besøgte steder er "Tuz Gölü" [2], som direkte oversat til dansk betyder, Salt søen.

Den 21. april 2009 besøgte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt Kulu. Der blev indgået aftaler om at bygge et nyt IKEA i nærheden af "Katirin Tepe", men projektet er stadig på standby.

Favorim er et megacenter på størrelse med Field's, som blev bygget for 5 år siden midt i det centrale Kulu.

Sümer har hovedkontor i Kulu, som er et internationalt tøjmærke og står for 5% af landets eksport for salg af "originale" tøjmærker.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 39°05′35″N 33°04′42″Ø / 39.093°N 33.0783°Ø / 39.093; 33.0783

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.