Spring til indhold

Kunstkonkurrencer ved OL

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Skulpturen Hommage to Ling af svenskeren Gustav Nordahl, der indbragte ham guldmedalje ved skulpturkonkurrencen ved Sommer-OL i 1948.

Kunstkonkurrencer blev afholdt ved de olympiske lege fra 1912 til 1948. Ideen til kunstkonkurrencen kom fra grundlæggeren af den moderne olympiske bevægelse, Pierre de Coubertin. Der blev uddelt medaljer til sportsrelaterede kunstværker indenfor fem områder: arkitektur, litteratur, musik, maleri og skulptur.

Kunstkonkurrencen blev opgivet i 1954, fordi man erkendte at samtidens kunstnere var professionelle og således ikke levede op til OL's amatør-idealer. Siden 1956 har OL i stedet haft et kulturprogram.

Danske medaljer i kunst[redigér | rediger kildetekst]

Arkitektur[redigér | rediger kildetekst]

I 1928 vandt Ejnar Mindedal Rasmussen sølv for tegningerne til svømmehallen ved Gymnastikhøjskolen i Ollerup – en bygning som stadig står. I 1932 vandt Jens Houmøller Klemmensen ligeledes sølv for tegningerne til en folke- og idrætspark.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

I 1928 fik Rudolph Simonsen bronze for Symfoni nr. 2, Hellas. I 1948 vandt Erling Brene ligeledes bronze for kor- og orkesterværket Vigueur.

Skulptur[redigér | rediger kildetekst]

I 1924 vandt billedhuggeren Jean Gauguin bronze for statuen Bokser/Nævefægter.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

I 1928 vandt Johannes Weltzer bronze med digtet Symhonia Heroica. Josef Petersen blev den største danske medaljesluger med sølv i 1924 for Euryale, sølv i 1932 for Argonauterne og sølv i 1948 for Den Olympiske Mester.