Kurdisk fejring af Newroz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler den kurdiske fejring af Newroz. For hovedartiklen, se Nowruz


Kurdere, som fejrer Newroz i Istanbul, 2006

Newroz (nogle gange Nawroz) refererer til fejringen af det traditionelle kurdisk nytår, Newruz, som fejres i alle egne af Kurdistan og i områder med en betydelig kurdisk diaspora.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Ifølge det kurdiske sagn, fejres helligdagen på grund af kurdernes befrielse fra den tyrraniske assyriske konge Dahaks overherredømme. Sagnet fortæller at to slanger var vokset ud af kong Dahaks skuldre. Kongen skulle hver dag spise 10 børns hjerter for at slangerne ikke skulle bide ham. Folket fik nok af kongen og en smed ved navn Kawa (kurdisk: Kawai Asingêr) samlede folket til oprør. Han sagde at man skulle gemme sine børn i bjergene indtil opstanden var overstået. Dahak blev afsat, men da man ville hente sine børn i bjergene, var de forsvundet. Sagnet siger at de forsvundne børn blev forfædrene til det kurdiske folk.

Fejringen af newroz falder sammen med forårsjævndøgnet, som finder sted den 21. marts. Festen afholdes sædvanligt mellem den 18.-24. marts. Newroz har på grund af de tyrkiske og syriske staters forfølgelse af den kurdiske minoritet og dens kultur i øjeblikket stor politisk betydning for kurderne i Nordkurdistan (Tyrkiet) og Vestkurdistan (Syrien), mens den for kurderne i Sydkurdistan (Irak) og Østkurdistan (Iran) fejres på en mere traditionel måde. Folk samles for at byde forårets ankomst velkommen iklædt farverigt tøj, mens man flager med grønne, gule og røde flag, det kurdiske folks farver.

Den kurdiske hilsen som følger med til festivalen er Newroz pîroz be!, som betyder Glædelig Newroz!. Andre hilsener som bliver brugt er Bijî Newroz!, som betyder Længe leve Newroz!.

Newroz TV er også navnet på en kurdisk tv-kanal, som begyndte at sende 21. marts 2007.

Lovlighed i Tyrkiet[redigér | redigér wikikode]

Fejringen af newroz var, på trods af at landet har den største kurdiske befolkning, i Tyrkiet ulovlig indtil 1995. Det tyrkiske styres forfølgelse af kurderne har været med til at gøre newroz til en politisk kampdag for tyrkiske kurdere. Newroz er dog i dag en officiel helligdag i Tyrkiet efter at internationalt pres på den tyrkiske regering medførte ophævelsen af dele af landets etnocentriske og racistiske lovgivning der også har været rettet mod andre minoriteter, blandt andet armenere.

Newroz i kurdisk litteratur[redigér | redigér wikikode]

Newroz har været omtalt i mange kurdiske digters og forfatters værker. En af Newroz' ældste dokumenter i kurdisk litteratur er fra Melayê Cizîrî (1570-1640).

Uden lyset og kærlighedens ild,
Uden designeren og skaberens styrke,
Kan vi ikke nå harmonien,
(Lys er til os, og mørke er natten)
Denne ild hober og vasker hjertet,
Mit hjerte længes efter det.
Her kommer Newroz og nytåret,
Et lys rejser sig

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Nowruz (omhandler den større artikel om 21. marts)

Eksterne Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.