Kvantemekanisk tunnelering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kvantemekanik
Introduktion

 • Ordliste  • Historie

Animation af sandsynlighedsfordelingen for hvor elektronen kan observeres. Som det ses er der en lille sandsynlighed for at elektronen, i et mindre tidsinterval, kan observeres på den anden side af potentialbarrieren. Den lille sandsynlighed ses som den yderst svage grå cirkelkugle på højre side af potentialbarrieren. Potentialbarrieren er illustreret som en fed hvid lodret streg.
De stiblede linjer, som ses når elektronen / sandsynlighedsfordelingsmaximum er tæt på potentialbarrieren, er resultatet af elektronens interferens/superposition med sin egen reflekterede bølge.

Kvantemekanisk tunnelering eller kvantefysisk tunnelering er et bizart kvantemekanisk fænomen. Kvantemekanikken forudsiger at der er en sandsynlighed for at en partikel – f.eks. subatomar, som er "fanget" bag en barriere uden energi til at komme forbi eller igennem barrieren, faktisk har en sandsynlighed for kvantemekanisk at tunnelere igennem barrieren.

I klassisk mekanik kan dette ikke lade sig gøre, men det er eksperimentelt påvist, så det er kvantemekanikken der gælder.

I princippet kan et menneske kvantemekanisk tunnelere gennem en betonmur, men sandsynligheden er ufattelig lille. Jo mindre partiklerne er, jo større sandsynlighed for tunnelering.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]