Kvantemekanisk tunnelering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kvantemekanik
Introduktion

 • Ordliste  • Historie

Animation af sandsynlighedsfordelingen for at observere en elektron der støder mod en barriere. Som det ses er der en lille sandsynlighed for at elektronen, i et mindre tidsinterval, kan observeres på den anden side af potentialbarrieren. Den lille sandsynlighed ses som den yderst svage grå cirkel på højre side af potentialbarrieren. Potentialbarrieren er illustreret som en fed hvid lodret streg.
De stiplede linjer, som ses når elektronen / sandsynlighedsfordelingsmaximum er tæt på potentialbarrieren, er resultatet af elektronens interferens/superposition med sin egen reflekterede bølge.

Kvantemekanisk tunnelering eller kvantefysisk tunnelering er et kvantemekanisk fænomen. Kvantemekanikken forudsiger at der kan være en sandsynlighed større end nul for at en partikel kan observeres i områder hvor den klassisk ikke skulle kunne eksistere, fordi den ikke har tilstrækkelig energi, f.eks. hvis en barriere giver anledning til en potentialestigning der er større end partiklens energi.

I klassisk mekanik kan dette ikke lade sig gøre, men det er eksperimentelt påvist, så det er kvantemekanikken der gælder.

I princippet kan et menneske kvantemekanisk tunnelere gennem en betonmur, men sandsynligheden er ufattelig lille. Jo mindre partiklerne er, jo større sandsynlighed for tunnelering.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]