Kviksand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Kviksand og et advarselsskilt i Kangerlussuaq Fjord
Kviksand og et advarselsskilt ved en grusgrav.

Kviksand er en løs vandfyldt jord som let påvirkes af masse eller tryk. Kviksand kan dannes med sand, silt, ler eller andre kornede jorde som er vandmættede eller overmættet af vand, som flyder nedefra fra f.eks. et kildespring med nok tryk til at dele og holde kornene oppe i vandet. Det uforstyrrede sand er ofte fast eller ser fast ud, indtil det udsættes for chok eller et pludseligt tryk, som f.eks. at man træder ned i det, hvilket gør det flydende, da det mister sin friktion.

Kviksand i sig selv er ikke så farligt som vist på spillefilm. Fordi kviksand har højere massefylde end vores krop, vil man flyde i det. Da kviksand som regel kun er omkring en meter dybt, er det forholdsvis usandsynligt at man synker under overfladen. De største farer ved at sidde fast i kviksand er nedkøling, sult, oversvømmelse eller tidevand.

Kviksand kan findes inde i landet (på flodbanker eller i marsk) eller nær kysten. Det kan også dannes ved jordskælv, når det øgede grundvandstryk presser vandet til jordoverfladen i en process kaldet likvefaktion, hvorved bygninger kan synke i jorden.

Et sted som er særlig kendt for sit kviksand er Morecambe Bay i England, Storbritannien, og ved Søby Brunkulslejer i Midtjylland. Sidstnævnte som følge af den store strukturnedbrydning der er sket i forbindelse med udgravningen, samt et meget vandfyldt miljø og undergrund.[kilde mangler]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]