Kwame Nkrumah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kwame Nkrumah

Kwame Nkrumah (født Francis Nwia-Kofi Ngonloma 21. september 190927. april 1972) var en anti-kolonialistisk og antiimperialistisk afrikansk leder fra Ghana. Nkrumah var det moderne Ghanas grundlægger og landets første præsident Han var en af de mest betydningsfulde panafrikanske personer i det 20. århundrede.

Kwame Nkruhmah tilhørte akan-folket. Hans far var guldsmed og moderen markedskone. Han var enebarn, hvilket i sig selv var usædvanligt. Hos akan mener man, at det førstefødte barn er mindre intelligent end de øvrige. Det har Nkrumah spøgefuldt kommenteret i sin selvbiografi.

Kwame Nkrumah var uddannet lærer og har studeret i både USA og England. Han vendte hjem til Ghana for at overtage ledelsen af partiet United Gold Coast Convention. Han brød senere med partiet og var med i oprettelsen af det nye Convention Peoples Party (CPP), som senere skulle blive det ledende parti i det uafhængige Ghana.

Nkrumah blev fængslet af englænderne i 1950 for sine politiske krav om selvstyre. Han blev løsladt, da CPP overbevisnede vandt det første valg til indre selvstyre i Ghana

Foregående:
Posten blev oprettet
Ghanas premierministre
1957–1960
Efterfølgende:
Posten blev nedlagt
Foregående:
Posten blev oprettet
Ghanas præsidenter
1960–1966
Efterfølgende:
Joseph Arthur Ankrah