Lægemiddelkonsulent

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En lægemiddelkonsulent (exam.pharm.cons.) er en sundhedsuddannet medicinsk-farmaceutisk rådgiver, der informerer omkring lægemidlers farmakologi, dvs. medicinske anvendelsesområder, virkninger, bivirkninger, interaktioner, forholdsregler, kontraindikationer osv. Den engelske betegnelse for lægemiddelkonsulent er pharmaceutical consultant, pharmaceutical adviser eller pharmaceutical advisor.

Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Lægemiddelkonsulenters grunduddannelse[redigér | redigér wikikode]

Lægemiddelkonsulenters grunduddannelse (tidligere også kaldet LIF-uddannelsen, Lægemiddelkonsulentuddannelsen eller MEDIF/MEFA-uddannelsen) er en privat uddannelse, der tages hos Danish Pharmaceutical Academy - Atrium, som ejes af Lægemiddelindustriforeningen (LIF). Danish Pharmaceutical Academy er en basisuddannelse for alle, der har behov for at formidle viden om lægemidler. Deltagerbetalingen for det samlede uddannelsesforløb (inkl. studiematerialer, undervisning og eksamensafgifter) er 49.540 kr. ekskl. moms (pr. november 2017).

Danish Pharmaceutical Academy består af følgende moduler. Hvert skal afsluttes med en lægeeksamineret eksamen:

  • Anatomy and physiology (Module 1)
  • Pathology (Module 2)
  • Law, ethics and stakeholders (Module 3)
  • Pharmacology I (Module 4 part 1)
  • Pharmacology II (Module 4 part 2)
  • Market insight and mechanisms (Module 5)[1]

Uddannelsen til eksamineret lægemiddelkonsulent ligger på et meget højt fagligt niveau svarende til niveauet og pensummetlægeuddannelsen. Danish Pharmaceutical Academy anses for at være både intensiv og tidskrævende, idet der er tale om en deltidsuddannelse, som er beregnet til at skulle tages ved siden af sit almindelige daglige arbejde. Undervisningen foregår i form af enten weekendkurser, online kurser eller ugentlige aftenkurser og varetages af udvalgte dr.med.'er, speciallæger, overlæger og ph.d.'er. Undervisningen finder sted i Lægemiddelindustriforeningen. Udover undervisningen skal den lægemiddelkonsulentstuderende (stud.pharm.cons.) regne med en stor del selvstudium, pensumforberedelse og opgaveskrivning.

Der er ingen særlige adgangskrav for at blive optaget på uddannelsen til lægemiddelkonsulent (exam.pharm.cons.-uddannelsen), hvilket betyder, at enhver i princippet kan søge optagelse hos Atrium. På grund af det høje sundhedsvidenskabelige medicinsk-farmaceutiske faglige niveau er det dog som regel kun personer med en videregående sundhedsuddannelse – typisk personer med en uddannelsesmæssig baggrund som for eksempel sygeplejerske, læge, farmakonom (lægemiddelkyndig) eller farmaceut – der er i stand til at gennemføre det 2-årige lægemiddelkonsulentstudium og bestå lægemiddelkonsulenteksamen.

Siden en lovændring den 1. april 1995 har det været obligatorisk at bestå alle eksamensmoduler på Danish Pharmaceutical Academy for at kunne arbejde som lægemiddelkonsulent i Danmark – uanset ens uddannelsesmæssige baggrund. Det betyder samtidig også, at der ikke er mulighed for at søge merit for nogen af Danish Pharmaceutical Academy moduler – uanset ens uddannelsesmæssige baggrund.

Lægemiddelkonsulenters arbejdsområder[redigér | redigér wikikode]

Lægemiddelkonsulenter formidler typisk deres viden gennem informationsbesøg, konferencer, kurser, forelæsninger eller foredrag over for andre sundhedsuddannede personer – typisk privatpraktiserende og sygehusansatte læger, tandlæger og dyrlæger samt medicinal-, sygehus- og apoteksansatte farmakonomer og farmaceuter.

Lægemiddelkonsulenter beskæftiger sig også med undervisning og efteruddannelse af sundhedspersonale. Nogle lægemiddelkonsulenter underviser og informerer patienter og deres pårørende omkring deres medicin og medicinske behandling. De fleste lægemiddelkonsulenter er tilknyttede private medicinal- og lægemiddelvirksomheder, hvoraf nogle arbejder som produktspecialister eller apoteksspecialister. Visse lægemiddelkonsulenter er ansat i den offentlige sektor som regionale lægemiddelkonsulenter (tidligere amtslige lægemiddelkonsulenter).

Lægemiddelkonsulenter i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er der siden 1972 blevet uddannet lidt over 2.000 eksaminerede lægemiddelkonsulenter, hvoraf kun omkring 500 i dag er aktive som lægemiddelkonsulenter. Resten er beskæftiget andetsteds. Dette skyldes, at størstedelen tager lægemiddelkonsulentuddannelsen (LIF-uddannelsen) som faglig relevant efter- eller videreuddannelse uden at bruge den til at søge stilling som lægemiddelkonsulenter bagefter.

Eksterne kilder, links og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]