Lúcio Costa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lúcio Costa

Personlig information
Født 27. februar 1902 Rediger på Wikidata
Toulon, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 13. juni 1998 (96 år) Rediger på Wikidata
Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasilien Rediger på Wikidata
Nationalitet Brasilien Brasiliensk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Escola Nacional de Belas Artes,
Universidade Federal do Rio de Janeiro,
Royal Grammar School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Byplanlægger, arkitekt Rediger på Wikidata
Fagområde Arkitektur, urbanisme Rediger på Wikidata
Kendte værker Gustavo Capanema palads, Pilotplan af Brasilia Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ordem do Mérito Cultural (1997),
Abercrombie-pris (1984),
æresdoktor ved Brasilias Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lucio Costa (født 27. februar 1902, død 13. juni 1998 i Rio de Janeiro) var en brasiliansk arkitekt og byplanlægger, kendt som skaberen af byplanen for Brasiliens hovedstad Brasilia.

Costa voksede op i Frankrig, England og Montreux.[1] Han uddannede sig til arkitekt i Rio de Janeiro og tog eksamen i 1924. I 1929 begyndte han at arbejde inden for den modernistiske retning. Han blev chef for kunstskolan men fik fakultetet og studenterne imod sig og blev tvunget til at træde tilbage efter et år. Han blev i stedet en del af det nye SPHAN, en organisation som beskæftigede sig med Brasiliens historiske og kunstneriske arv. Han blev en del i den rørelse, som førte modernismen frem, ikke mindst Le Corbusier, i Brasilien. Han udformede paviljongen til verdensudstillingen i New York 1939 sammen med Oscar Niemeyer. Hans store værk blev udformningen af grundplanen for Brasiliens nye hovedstad Brasilia i 1957. Det var Costa, som fremsatte idéen om en byplan, der havde ligheder med en sommerfugl inddelt i store boligområder, superquadras.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Com a palavra, Lúcio Costa Lúcio Costa, Maria Elisa Costa 2000 Page 161 - "LÚCIO COSTA (1902-1998) o percurso Anos 10 Nascido em Toulon, França, em 27 de fevereiro de 1902, filho do engenheiro naval Joaquim Ribeiro da Costa, natural de Salvador, Bahia, e de Alina Ferreira da Costa, natural de Manaus, .."
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.