Lambertseter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Typisk bebyggelse for Lambertseter
Foto: Kjetil Ree

Lambertseter er en forstad til Oslo. Det var den første satellitby, der blev bygget i Norge. Den første familie flyttede ind den 29. december 1950. OBOS startede sin udbygning i 1951.

Lambertseter center[redigér | redigér wikikode]

Symra kino er den eneste biograf i Oslo som ligger i en forstad.
Foto: Kjetil Ree

Et boligområde som Lambertseter havde brug for sine egne butikker, hvorfor OBOS byggede Lambertsetercentret. Der blev også bygget en biograf (Symra) i centret. Efter at have været ude af brug længe, blev den i 2006 igen taget i brug af Oslo Kinomategrafer.

Udbygningen[redigér | redigér wikikode]

De første lejligheder som blev bygget var ejerlejligheder. Lejlighederne fra OBOS var andelslejligheder.

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Lambertseter skole (grundskole) ligger på Glimmerveien 42 nær Lambertsetercentret. Den dækker 1. til 10. klasse, og har cirka 600 elever. Den blev i 2005 demonstrationsskole, og tager årlig imod udsendinge fra andre skoler og udlandet. Lambertseter skole satser også stort på IT: Flere klassetrin er "bærbare", det vil sige at alle elevene har hver sin bærbare computer.

Lambertseter skole
Foto: Kjetil Ree

Lambertseter har også Lambertseter videregående skole, der ligger på Cecilie Thoresens vei 6. Skolen har studietilbud som studiespecialisering (tidl. almene, økonomiske og administrative fag), sundheds- og socialfag, idrætsfag, kurser for minoritetssproglige og særligt tilrettelagt oplæring.

Kommunikation[redigér | redigér wikikode]

Tunnelbanen kom til bydelen i 1966 og er i dag hovedtransportmiddelet til Lambertserter. Lambertseter betjenes af Lambertseter Station. Linjen åbnede oprindeligt som sporvognslinje i 1957. I mange år hed linjen Lambertseterbanen. Den havde som i dag endestation på Bergkrystallen.

Bydelen[redigér | redigér wikikode]

Lambertseter var længe en egen bydel. Efter bydelsreformen 1. januar 2004 blev områderne i Lambertseter bydel fordelt mellem bydelene Nordstrand og Østensjø.

Andre ting[redigér | redigér wikikode]

En af Norges mest kendte skuespillere, Aksel Hennie, er født og opvokset i denne bydel.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 59°52′26″N 10°48′43″Ø / 59.87383°N 10.81208°Ø / 59.87383; 10.81208