Lambertseter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Typisk bebyggelse for Lambertseter
Foto: Kjetil Ree

Lambertseter er en forstad til Oslo. Det var den første satellitby, der blev bygget i Norge. Den første familie flyttede ind den 29. december 1950. OBOS startede sin udbygning i 1951.

Lambertseter center[redigér | redigér wikikode]

Symra kino er den eneste biograf i Oslo som ligger i en forstad.
Foto: Kjetil Ree

Et boligområde som Lambertseter havde brug for sine egne butikker, og OBOS byggede Lambertseter center. Der blev også bygget en biograf (Symra) i centeret. Efter længere tid hvor den ikke var i brug, blev den i 2006 igen taget i brug af Oslo Kinomategrafer.

Udbygningen[redigér | redigér wikikode]

De første lejligheder som blev bygget var ejerlejlighedder. Lejlighederne til OBOS var naturligt nok andelslejlighedder.

Skoler[redigér | redigér wikikode]

Lambertseter skole (grundskole) ligger i Glimmerveien 42 nær Lambertseter center. Den dækker klassetrinnene 1–10 og har cirka 600 elever. Den blev i 2005 demonstrationsskole, og tager årlig imod udsendinge fra andre skoler og udlandet. Lambertseter skole satser også stort på IKT. Flere trin «er bærebare», det vil sige at alle elevene har hver sin bærbare computer.

Lambertseter skole
Foto: Kjetil Ree

Lambertseter har også Lambertseter videregående skole, der ligger i Cecilie Thoresens vei 6. Skolen har studietilbud som studiespecialisering (tidl. almene, økonomiske og administrative fag), helse- og socialfag, idrætsfag, kurser for minoritetssproglige og særskilt tilrettelagt oplæring.

Kommunikation[redigér | redigér wikikode]

Tunnelbanen kom i 1966 og er i dag hovedtransportmiddelet til Lambertserter. Lambertseter betjenes af Lambertseter Station. Linjen åbnede oprindelig som sporvejlinje i 1957. I mange år hed linjen Lambertseterbanen. Den havde som i dag endestation på Bergkrystallen.

Bydelen[redigér | redigér wikikode]

Lambertseter var længe en egen bydel. Efter bydelsreformen 1. januar 2004 blev områderne i Lambertseter bydel fordelt mellem bydelene Nordstrand og Østensjø.

Andre ting[redigér | redigér wikikode]

En af Norges mest kendteste skuespillere Aksel Hennie, er født og opvokset i denne bydel.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 59°52′00″N 10°48′00″Ø / 59.866666666667°N 10.8°Ø / 59.866666666667; 10.8