Landhævning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen. 

Landhævning er den almindelige betegnelse for det geologiske fænomen at Danmark 'vipper'. Set ud fra en geologisk tidsskala har vi lige været dækket af is i istiden, og da vægten af denne enorme ismasse nu er væk, rejser det nordlige Danmark sig stille og roligt op af havet. Vippebevægelsen sker over en kam af grundfjeldet, der strækker sig fra Ringkøbing over Fyn til Køge, således at det nordlige Danmark hæver sig og det sydlige sænker sig. Men ganske langsomt – op til nogle millimeter om året ved Skagen. Et sted i Nordsverige har landet hævet sig 120 meter og hæver sig stadig ca. 1 cm om året. Dette fænomen kaldes også for isostasi. I modsætning til eustasi, som er når vandstanden ændrer sig. Vandstanden i verdenshavene stiger, hvis der tilføres smeltevand fra landis, dvs. fra gletsjere og iskapper primært Antarktis og Grønlands indlandsis) og fordi vandet udvider sig når det bliver varmere. Omvendt vil vandstanden i verdenshavene falde, hvis der ophobes mere vand i landis (gletsjere og iskapper). Dette kan ske pga. koldere klima og/eller ændrede nedbørsforhold i de polare områder.

Geografi/geologi Stub
Denne artikel om geografi eller geologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.