Langesundsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fjordsystemet i Grenland

Langesundsfjorden[1] eller Breviksfjorden er et fjordstykke mellem øerne Sandøya, Bjørkøya og Siktesøya i Porsgrunn kommune på østsiden, og fastlandet i Bamble kommune på vestsiden, begge i Vestfold og Telemark fylke i Norge. Fjorden regnes fra sundet ved Langesund og ind til Brevik, hvor den deler sig i Brevikstrømmen og Eidangerfjorden. [2]

I middelalderen var navnet på fjorden Grenmar, efter en nordgermansk folkegruppe eller stamme grenerne (no) som holdt til her, og mar som er norrønt for hav. Senere, til langt hen i 1700-tallet, blev hele strækningen fra Langesundsgapet og op til Skien benævnt som Langesundfjorden.

I geologisk forstand markerer fjorden grænsen mellem Bamblefeltet (no) i sydvest og Oslofeltet i øst. Langs vestsiden af fjorden går et kilometerbredt bufferbælte af kambrosilurske sedimentære fjelde (lokalt kendt som «flauer») som grænsezone mellem Bamble- og Oslofelterne.

Udenfor fjorden hvor havet er dybt, afholdes der hvert år en havfiskekonkurrence efter dybvandsarter i Langesundsrennen. Her er havet flere hundrede meter dybt helt ind i fjordgabet.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Langesundsfjorden". Faktaark. Kartverket. Hentet 7. november 2016.
  2. ^ Langesundsfjorden på norgeskart.no
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).

Koordinater: 59°1′54.79″N 9°43′58.13″Ø / 59.0318861°N 9.7328139°Ø / 59.0318861; 9.7328139