Langtidshukommelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Langtidshukommelse er den del af hukommelsen, der lagrer minder i længere tid. Mens korttidshukommelsen rummer ting, der er sket for kort tid siden (ikke mere end et par minutter), så rummer langtidshukommelsen begivenheder, der er sket for dage, uger og år siden. Noget kan lagres hele livet i langtidshukommelsen.

Til trods for forskellige opfattelser af forbindelsen mellem de to hukommelser inden for den kognitive psykologi, er det rimeligt at sige[kilde mangler], at intet kan optages i langtidshukommelsen uden at have været forbi korttidshukommelsen.

Episodisk og semantisk hukommelse[redigér | redigér wikikode]

Psykologen Endel Tulving (1972) skelner mellem episodisk og semantisk langtidshukommelse.

  • Den semantiske hukommelse er den viden, vi har om virkeligheden.(Semantik er læren om ords betydning). Begrebslig viden (som "en hest er et dyr") og vores faktiske viden om den måde, hvorpå verden er indrettet, falder inden for denne hukommelsestype.
  • Den episodiske hukommelse er hukommelsen for vores personlige minder. Fx en bestemt eksamen eller et bestemt møde.[kilde mangler]

De to hænger uløseligt sammen. Vi har nok meget semantisk viden fra praktiske oplevelser, hvor den først lagres i den episodiske hukommelse og siden i den semantiske.[kilde mangler]


ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.