Lars Lagerbäck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lars Lagerbäck
Personlig information
Født 16. juli 1948 (75 år) Rediger på Wikidata
Katrineholm, Sverige Rediger på Wikidata
Statsborger Sverige Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Lars Lagerbäck (født 16. juli 1948 i Katrineholm, Sverige) er en tidligere svensk fodboldspiller og -træner og nuværende landstræner for Norge. Lagerbäck har været landholdstræner for Sverige, Nigeria, Island (2011-2016) samt træner i en række svenske klubber.

Mens Lagerbäck var svensk landholdstræner, lykkedes det svenskerne at kvalificere sig til samtlige EM og VM-slutrunder på nær VM i 2010, der var hans sidste kvalifikationsturnering som svensk træner.

Lagerbäck førte sensationelt det islandske fodboldlandshold til EM i Frankrig i 2016. Her kom holdet til kvartfinalerne. Inden EM offentliggjorde Lagerbäck, at han ville stoppe efter slutrunden.

Aktive karriere[redigér | rediger kildetekst]

Lagerbäcks aktive karriere strakte sig fra 1960 til 1974, hvor han spillede for de to mindre svenske klubber Alby FF og Gimonäs CK.

Trænerkarriere[redigér | rediger kildetekst]

Lagerbäck startede som træner i 1977, og stod i de første år i spidsen for de svenske klubber Kilafors IF, Arbrå BK og Hudiksvalls ABK. I 1990 blev han af Sveriges fodboldforbund tilknyttet nationens ungdomslandshold som træner, en post han besad frem til 1998. Herefter var han i to år assisterende landstræner under den daværende cheftræner Tommy Söderberg.

Landstræner for Sverige[redigér | rediger kildetekst]

Lagerbäck blev i år 2000 sidestillet med Söderberg, og kunne dermed officielt kalde sig træner for det svenske landshold. Sammen førte duoen Sverige frem til først VM i 2002, hvor holdet nåede 1/8-finalen, samt EM i 2004, hvor man blev slået ud i kvartfinalen. Efter 2004-slutrunden forlod Söderberg landsholdet, og Lagerbäck blev gjort eneansvarlig.

Lagerbäck har efterfølgende ført svenskerne til VM i 2006, hvor man igen nåede 1/8-finalen. Man kvalificerede sig også til EM i 2008, efter i kvalifikationen blandt andet at have elimineret Danmark. Til slutrunden i Østrig og Schweiz måtte man dog se sig slået ud allerede i det indledende gruppespil. Efter ikke at have kvalificeret sig til VM i 2010, sagde Lagerbäck sit job som svensk landstræner op.

Landstræner for Nigeria[redigér | rediger kildetekst]

Lagerbäck blev den 26. februar 2010 præsenteret som træneren der skulle føre Nigerias landshold til succes ved VM i 2010.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]