Lav kogleaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lav kogleaks
Cyperaceae spp Sturm7.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Liliopsida (Enkimbladede)
Orden Poales (Græs-ordenen)
Familie Juncaceae (Siv-familien)
Slægt Eleocharis (Sumpstrå)
Art E. parvula
Videnskabeligt artsnavn
Eleocharis parvula
(Roem. & Schult.) Bluff, Ness & Schauer
Hjælp til læsning af taksobokse

Lav kogleaks (Eleocharis parvula) eller Lav sumpstrå er et 1-6 cm højt halvgræs, der i Danmark vokser ved lavvandede fjorde eller bugter, hvor den forekommer i områder med brakt eller næsten ferskt vand. Den findes i to former – en sumpform og en vandform. Lav kogleaks ligner Nåle-Sumpstrå (se nedenfor).

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Lav kogleaks er en meget lille, 1-6 cm høj plante med rette, eller oftere udadkrummede skud (især vandformen), som har udløbere, der særlig om efteråret i spidsen bærer små, løgformede vinterknopper. Vandformen, der vokser på dybere vand, er steril, mens sumpformen, der vokser på helt lavt vand eller umiddelbart over vandlinien, udvikler stængler med grønlige 2-6-blomstrede aks. Frugtens griffelbasis er jævnt tilspidset. Fra rosettens bund udgår spinkle, hvidlige rødder.

Lav kogleaks kan forveksles med små individer af nåle-sumpstrå, men har i modsætning til denne udadkrummede skud, løgformede vinterknolde og spids griffelbasis.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Lav kogleaks vokser på leret og sandet bund ved lavvandede kyster i fjorde og bugter. Den kendes kun fra områder med brakt eller næsten ferskt vand.

Lav kogleaks er kun fundet en halv snes steder her i landet. I dag kendes den med sikkerhed kun fra Ringkøbing Fjord og fra Indfjorden (øst for Bøvling Fjord) ved Nissum Fjord. Den er i rødlisten klassificeret som truet.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]