Lavt jordkredsløb

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Skema over størrelsesforhold ved jordkredsløb. Lavt jordkredsløb er farvet med cyan, den grønne stiplede cirkel er GPS-satellitter mens den sorte punkterede cirkel repræsenterer geostationært kredsløb.

Lavt jordkredsløb (LEO fra engelsk "Low Earth Orbit") er et kredsløb om Jorden, normalvis defineret som værende et kredsløb med højder (kredsløbets højde over havets overflade) fra 160 km (100 miles), med en omløbstid på ca. 88 min., til 2.000 km med en omløbstid på ca. 127 min. Kredsløb i højder på mindre end 160 km aftager meget hurtigt på grund af luftmodstanden. Van Allen-bælterne begynder i ca. 3000 km højde og indeholder kraftig stråling.

Med undtagelse af månemissionerne i Apollo-programmet, har al bemandet rumfart fundet sted i LEO eller som suborbitale rumflyvninger (rumflyvninger hvor der ikke opnås kredsløb om Jorden). Højderekorden for bemandet rumflyvning i LEO var Gemini 11 med apogæum (kredsløbets fjerneste punkt) på 1374,1 km. Alle bemandede rumstationer, såvel som størstedelen af de kunstige satellitter, har befundet sig i LEO.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

RumfartSpire
Denne artikel om rumfart er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.