Lecitin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fosfatidylkolin

Lecitin er et andet ord for det fosfolipid, der er hovedbestandelen af cellevægge og andre biologiske membraner, og som findes overalt i levende organismer.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Lecitin fremstilles fra bl.a. sojabønner og æggeblommer. Det er f.eks. et biprodukt fra fremstilling af sojaolie. Sojaolielecitin benyttes som emulgator og tilsættes til levnedsmidler som margarine, chokolade, bagværk og diverse mælkeprodukter.

Sojalecitin er som de fleste andre sojaprodukter fremstillet ved udtræk med ekstraktionsmiddel (hexan) som opløsningsmiddel. Ved andre sojaprodukter kan man fjerne størstedelen af benzinen ved opvarmning. Men for lecitin som ikke tåler opvarmning, er det ikke muligt at fjerne opløsningsmidlet.

En stor del af fosfolipiderne i lecitin er fosfatitylkolin som indeholder den kemiske gruppe cholin. Cholin findes også i neurotransmitteren acetylcholin, og fosfatidylcholin har været anvendt i neurologisk forskning.

Lecitin sælges som helseprodukt, og det menes at have en række gavnlige, sundhedsmæssige egenskaber. F.eks. skulle det kunne:

E-nummer[redigér | rediger kildetekst]

Som tilsætningsstof i fødemidler har lecitin e-nummeret E-322.