Ledreborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ledreborg Slot)
Gå til: navigation, søg
Ledreborg

Ledreborg oprindeligt Lejregård blev bygget i 1740-45 af lederen af Det Danske Kancelli under Christian VI, lensgreve Johan Ludvig Holstein. Det ligger ved Lejre i Allerslev Sogn Voldborg Herred (Region Sjælland). Der holdes hvert år en slotskoncert med et kendt band, som transmitteres i DR.

Ledreborg har været Holstein-Ledreborg familiens domicil i mere end 250 år, og hovedbygningen indeholder en unik samling møbler og malerier, næsten uberørte siden slottet blev bygget. Fra Riddersalens vinduer mod syd ses den dybe ådal og parken. I de senere år er der foregået et stort genskabelses- og fornyelsesprojekt af terrasserne foran slottet. Ledreborg Gods er på 1588 hektar med Skullerupholm.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Gamle stik viser, at Ledreborg tidligere hed Lethreborg. Ifølge Saxos krønike (Gesta Danorum) havde ærkebiskop Eskil en borg i den "lethriske" mose eller sump, en borg som Valdemar I den Store fratog ham i 1161. Lejreborg og en del af forsøgscentret i Lejre er byen Lethra (Lethre, Ledra), som bebyggelserne i Lejre og Gammel Lejre hed i gammel tid.

Navnet er afledt af ordet lejr. På oldnordisk hed stedet Hledru; på latin hed det Lethra.

Ifølge Inge Skovgaard-Petersen kan Saxos benævnelse "urbs in solido Lethricæ paludis eller Laterensis urbs" være en betegnelse for sagntidens kongeborg Lethra eller Lethricia arx, hvilket kan være Lejre. I mange år før Skovgaard-Petersens disputats var [borg]en ifølge historisk tradition Søborg Slot, men få år før var det påvist, at koblingen mellem Eskil og Søborg hverken kan underbygges med arkæologiske eller skriftlige fund. Skovgaard-Petersen anførte dog at Saxo nok ville have skrevet, at det var Lejre, hvis det forholdt sig sådan; et andet sted lagde hun ikke så megen vægt på, hvad Saxo skrev.

Ejere af Ledreborg[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Dansk Atlas 1831-35
  • Inge Skovgaard-Petersen, Da Tidernes Herre var nær. Studier i Saxos historiesyn. Den danske historiske Forening, København, 1987 (doktordisputats).
  • Danmark fra A-Å. Byer, øer, steder og seværdigheder i Danmark. Gyldendal.
  • J.P. Trap: Danmark 5. udgave, Kraks Landbrug

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°36′20.05″N 11°57′0.93″E / 55.6055694°N 11.9502583°Ø / 55.6055694; 11.9502583