Leif Segerstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Leif Segerstam

Leif Segerstam, født 2. marts 1944 i Vaasa, Finland, er en finlandssvensk dirigent, komponist, pianist og violinist. Han taler syv sprog, inklusiv japansk. Segerstam er uddannet ved Sibelius-akademiet i Helsingfors og Juilliard i New York.

Virksomhed[redigér | redigér wikikode]

Han har blandt andet været chefdirigent ved Østrigs Radiosymfoniorkester, Finlands Radiosymfoniorkester og DR Radiosymfoniorkestret og virker som gæstedirigent på de store scener over hele verden. Siden 1995 er han chefdirigent ved Helsingfors Filharmoniske Orkester.

Leif Segerstam er ofte blevet hørt og set i Sverige. Han har været engageret ved Kungliga Operan i flere omgange siden 1968, i årene 1995-2000 som chefdirigent og musikchef. Han har også dirigeret andre svenske orkestre og samarbejdet med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Da han i april 2007 dirigerede en koncert i Kristiansand, havde han skrevet en egen komposition til orkesteret: Admiring the Nordic Nature, som han skrev da han fik opgaven at dirigere koncerten. Det var hans 128. symfoni. I en samtale med avisen Fædrelandsvennen før koncerten i Kristiansand, sagde han dette om musik:

"Musik er ikke det som klinger. Musik er hvorfor det som klinger, klinger som det klinger når det klinger."

Kompositioner[redigér | redigér wikikode]

Leif Segerstam er en produktiv komponist, med 239 symfonieropuslisten (i august 2010) og i tillæg en mængde solokoncerter og andre stykker. Mange af hans værker er planlagt til at fremføres af et orkester uden dirigent. I stedet sættes et ur foran orkesteret og så må musikerne følge med det. Alle hans symfonier har fået en tidsramme, de er mellem 18 og 24 minutter, og alle er i en sats.

Indspilninger[redigér | redigér wikikode]

I Segerstams omfattende diskografi indgår, foruden mange egne værker, blandt andet alle Jean Sibelius, Carl Nielsens og Gustav Mahlers symfonier, ligesom værker af senere komponister som Einojuhani Rautavaara, John Corigliano og Christopher Rouse. En plade af ham[hvilken?] blev af BBC Music Magazine kåret til Disc of the Year 2006.

Priser[redigér | redigér wikikode]

Nordisk Råds Musikpris 1999

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]