Spring til indhold

Leif Segerstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Leif Segerstam
27. september 2011
Information
FødtLeif Selim Segerstam Rediger på Wikidata
2. marts 1944 (80 år) Rediger på Wikidata
Vaasa, Finland Rediger på Wikidata
StatsborgerFinland Rediger på Wikidata
FarSelim Segerstam Rediger på Wikidata
ÆgtefælleMinnaleena Segerstam Rediger på Wikidata
SprogSvensk Rediger på Wikidata
GenreSymfoni Rediger på Wikidata
BeskæftigelseViolinist, dirigent, komponist, pianist, musiker, bratschist Rediger på Wikidata
Instrumenter
Klaver, bratsch, violin Rediger på Wikidata
Kendte værker
Symfoni nr. 181, Symfoni nr. 162, Recycling voor vier hoorns en piano, Symphony No. 4 (Segerstam)[1] Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Leif Segerstam ( født 2. marts 1944 i Vaasa, Finland) er en finlandssvensk dirigent, komponist, pianist og violinist. Han taler syv sprog, inklusiv japansk. Segerstam er uddannet ved Sibelius-akademiet i Helsingfors og Juilliard i New York.

Virksomhed[redigér | rediger kildetekst]

Han har blandt andet været chefdirigent ved Østrigs Radiosymfoniorkester, Finlands Radiosymfoniorkester og DR Radiosymfoniorkestret og virker som gæstedirigent på de store scener over hele verden. Siden 1995 er han chefdirigent ved Helsingfors Filharmoniske Orkester.

Leif Segerstam er ofte blevet hørt og set i Sverige. Han har været engageret ved Kungliga Operan i flere omgange siden 1968, i årene 1995-2000 som chefdirigent og musikchef. Han har også dirigeret andre svenske orkestre og samarbejdet med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Da han i april 2007 dirigerede en koncert i Kristiansand, havde han skrevet en egen komposition til orkesteret: Admiring the Nordic Nature, som han skrev da han fik opgaven at dirigere koncerten. Det var hans 128. symfoni. I en samtale med avisen Fædrelandsvennen før koncerten i Kristiansand, sagde han dette om musik:

"Musik er ikke det som klinger. Musik er hvorfor det som klinger, klinger som det klinger når det klinger."

Kompositioner[redigér | rediger kildetekst]

Leif Segerstam er en produktiv komponist, med 239 symfonieropuslisten (i august 2010) og i tillæg en mængde solokoncerter og andre stykker. Mange af hans værker er planlagt til at fremføres af et orkester uden dirigent. I stedet sættes et ur foran orkesteret og så må musikerne følge med det. Alle hans symfonier har fået en tidsramme, de er mellem 18 og 24 minutter, og alle er i en sats.

Indspilninger[redigér | rediger kildetekst]

I Segerstams omfattende diskografi indgår, foruden mange egne værker, blandt andet alle Jean Sibelius, Carl Nielsens og Gustav Mahlers symfonier, ligesom værker af senere komponister som Einojuhani Rautavaara, John Corigliano og Christopher Rouse. Pladen Sibelius: Luonnotar/Orchestral songs med den finske sopran Soile Isokoski blev af BBC Music Magazine kåret til Disc of the Year 2007.[2]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Nordisk Råds Musikpris 1999

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "'Disc of the Year' at the BBC Music Award 2007 for Soile Isokoski's Sibelius CD". finemb.org.uk. 12. april 2007. Hentet 28. marts 2018.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]